Klikkaa kuvaa katsoaksesi videon.

Testamentin muuttaminen ja peruuttaminen

Suosittelen aina testamentin päivittämistä säännöllisesti ja aina vähintään elämän käännekohdissa, kun esimerkiksi menet naimisiin, eroat, muutat avoliittoon, saat perillisiä, perustat yrityksen tai kun saat varallisuutta tai perintöä.

Testamentin muuttamisessa tulee noudattaa aina testamentin muotovaatimuksia, eli ei kannata vain vetää viivalla yli aikaisemmasta testamentista kohtia, joita ei enää halua, eikä sinne ainakaan kannata lisäillä mitään tekstiä.
Paras tapa on aina laatia täysin uusi testamentti, jolla perutaan aikaisempi testamentti.

Näin vältytään tulevilta tulkinnallisuuksilta tai jopa siltä, etteivät muutokset ole tehty muotovaatimuksia noudattaen.

Testamentin peruuttaminen taas onnistuu yksinkertaisesti hävittämällä alkuperäinen testamentti ja kaikki mahdolliset kopiot siitä. Kannattaa silti myös mainita perillisille (tietysti tilanteesta riippuen), että on peruuttanut aikaisemman testamenttinsa.

Tärkeätä on kuitenkin huomioida niin muuttamisen kuin peruuttamisenkin osalta, että jos kyse on keskinäisestä testamentista, voit peruuttaa tai muuttaa vain sen omalta osaltasi. Eli vain siltä osin kuin olet määrännyt omasta omaisuudestasi.

Puolisosi osalta testamentti ja hänen määräyksensä jäävät voimaan, joten et edes saa tällöin omatoimisesti hävittää testamenttia vaan tällöin kannattaa laatia uusi testamentti, jossa määräät, että peruutat aikaisemman keskinäisen testamentin omalta osaltasi.

© 2017 ASIANAJOTOIMISTO SVAHN OY | Rekisteriseloste | Käyttöehdot | Etämyynnin ennakkotiedot | Hinnasto