
Olet varmasti kuullut vetovoiman laista, tai että ”saat mitä tilaat” tai ”mitä tahansa anotte uskoen jo saaneenne, se on teille tuleva”. Tämä sama ajatus toimii täysin myös parisuhteessa. Jos keskityt koko ajan puolisosi positiivisiin ominaisuuksiin tai tekoihin, et niinkään huomaa niitä negatiivisia puolia. Samalla annat puolisollesi jatkuvasti mahdollisuuksia olla parempi puoliso.
Sama toimii toisin päin, eli jos jatkuvasti vain keskityt negatiivisiin puoliin, ominaisuuksiin ja tekoihin, on hyvin epätodennäköistä, että puolisosi muuttuisi tai että osaisit huomioida niitä positiivisia asioita. Ja miksi puolisosi edes haluaisi muuttua, kun koko ajan vain muistutetaan virheistä, epätäydellisyydestä ja epäonnistumisesta?
Rakastaminen ja arvostaminen
Ihmisen perustarpeisiin kuuluu kokea olevansa rakastettu ja arvostettu. Tämän pohjalta valtaosa meidän käyttäytymisestämme muodostuu. Toisen arvostelu, uskottomuus ja muu ei-toivottu käytös lähtee aina siitä, että henkilö ei koe olevansa rakastettu ja arvostettu. Joskus haavat ovat niin syvällä lapsuudessa, ettei kumppanin roolilla ole merkitystä tai vaikutusta. Usein kuitenkin pystyy itse yllättävän helposti ja nopeastikin itse vaikuttamaan parisuhteen toimivuuteen.
Valitettavan usein syy kuitenkin vain sälytetään toiselle puolisolle ja vähätellään oman käytöksen ja asenteen merkitystä parisuhteessa. Kritisoidaan ja haukutaan puolisoa suoraan tälle itselleen ja vielä julkisestikin, jotta kaikki varmasti tietävät miten ”sika” oma kumppani on. Tämä on kuitenkin täysin väärä suunta. Jos keskittyy vain negatiiviseen, ei voi nähdä niitä positiivisia asioita.
Rohkaisu, tukeminen ja kiitollisuus
Jo pelkästään se, että rohkaiset ja tuet kumppaniasi, kantaa parisuhdetta pitkälle. Tässä ei tule sitten pakkomielteisesti odottaa toisen toimivan samalla tavalla. Kumppanisi voi osoittaa kiitoksensa jollakin aivan toisella tavalla. Jos kuitenkin vain keskityt yksioikoisesti siihen, että haluat itsekin rohkaisua ja tukea, sokaistut ehkä tiedostamattasi kaikelle muulle sille hyvälle, mitä puolisosi yrittää sinulle tarjota. Se voi olla jokin pieni ele tai sana.
Tässä sitten korostuukin kiitoksen ja kiitollisuuden merkitys. Samalla kun keskityt positiivisuuteen, huomaat ehkä kuinka helppoa on sanoa pieni kiitoksen sana silloin tällöin ja kuinka suuri merkitys sillä on, niin itsellesi kuin kumppanillesi. Anna niin sinulle annetaan.
Kumppanisi aivan varmasti haluaa olla parempi ihminen ja puoliso silloin, kun saa teoistaan arvostusta ja kiitosta, sen sijaan, että jatkuvasti vain huomioidaan kaikki ”virheet” ja ”epäonnistumiset”. Sitaatit lisäsin siksi, että se, mikä on toiselle hirveää vääryyttä, ei toisen mielestä ole lainkaan väärin. Mielenkiinto ja halu tällöin yrittää toimia toisen odotusten mukaisesti tai parisuhteen parhaaksi voi olla minimaalinen, jos ei saa mistään kiitosta.
Usein uskottomuuteen ajaudutaankin juuri tätä kautta. Ei saada arvostusta parisuhteessa, jolloin päädytään hakemaan sitä muualta.
Mieti omaa käytöstäsi ja motiiveitasi
Miten itse kokisit, jos puolisosi puhuisi sinusta aina positiivisesti. Tuntisitko itsesi arvostetuksi vai haluasitko itsekin antaa tälle jotain hyvää omalla tavallasi takaisin? Miltä tuntuisi, jos puolisosi puhuisi sinusta julkisesti aina pelkkää hyvää. Hyvältä, eikö?
Jos tapoihisi on kuulunut arvostella puolisoasi, oli se sitten julkisesti tai suoraan puolisollesi, niin oletko miettinyt syitäsi tähän käytökseen? Mitä haluat sillä saavuttaa? Haluatko liittolaisia, jotka osoittavat sinulle arvostusta, hämmästelevät ”kuinka kestät”, vai haluatko tehdä tyytymättömyytesi selväksi kumppanillesi? Onko tarkoituksena siis oman egon pönkittäminen, oikeassa oleminen ja erityisesti sen osoittaminen, vai onko tarkoituksenasi parantaa parisuhdetta tällä käytöksellä?
Mieti siis mikä on tarkoituksesi ja mitä haluat käytökselläsi saavuttaa? Jos nykyisellä käytöksellä ei ole vaikutusta parempaan, niin kannattaa ehkä kokeilla toista lähestymistapaa.
Kokeile itse
Pieni kiitos puolisolle voi saada ihmeitä aikaan. Osoitat samalla arvostusta kumppaniasi kohtaan ja pikku hiljaa huomaat negatiivisten asioiden sijaan ne positiiviset asiat. Kokeile!
Seuraavan kuukauden ajan kehu kumppaniasi edes kerran päivässä. Et voi muuttaa kumppaniasi, mutta ehkä kumppanisi haluaa itse muuttua paremmaksi, kun hänen ei tarvitse olla puolustuskannalla koko ajan ja hän kokee saavansa sinulta arvostusta. Älä oleta toisen muuttuvan. Muutu siis itse!
Joskus se vain vaatii sinulta enemmän, mutta usko onnistumiseen ja anna muutokselle aikaa! Siis jos haluat parantaa parisuhdettasi… Jos kiitoksen ääneen sanominen tuntuu vaikealta, kokeile sanomalla se hiljaa itsekseen.
Avioero ja oman asenteen merkitys
Jos kuitenkin olet jo läpikäymässä avioeroa, yritä silti muistaa jotain positiivista puolisostasi ja yhteisestä taipaleestanne. Jossain vaiheessa asiat ovat olleet hyvin. Voi olla, että vuosien katkeruus on tehnyt syvät haavat, mutta jos pystyt edes mielessäsi kiittämään puolisoasi yhteisestä taipaleesta ja kaikesta matkan varrella opitusta, voit luottaa siihen, että suunta on oikea. Ja sitä kautta voit itse vaikuttaa eron kulkuun ja omaan selvitytymiseesi erosta.
Poikkeuksetta sopuisimmissa hoitamissani avioeroissa puolisoilla on säilynyt aina jonkin asteinen kunnioitus toista kohtaan. Lopputulos on tällöin jotain aivan muuta kuin silloin, kun puolisot haukkuvat ja syyttelevät toista mitä ihmeellisimmistä asioista ja tappelevat vain periaatteesta ja kokevat voittamisen ensisijaisen tärkeäksi. Joskus tämä kaikki vaatii itseltään ensimmäisen askeleen ja suurta sisäistä lujuutta olla lähtemättä toisen ”leikkiin” tai ahdistukseen mukaan. Erosta selviytymisen katkeroitumatta ja parempana ihmisenä pitäisi kuitenkin olla jokaisen tavoitteena.