
Lapsen vanhemmalla on oikeus tavata lastaan. Aivan kuten lapsella on oikeus tavata vanhempaansa. Kyse on siis molempien oikeudesta. Joskus kuitenkin lapsen edun niin vaatiessa vanhemman tapaamisoikeutta voidaan rajoittaa. Tapaamisoikeudet voidaan toteuttaa valvottuina esimerkiksi silloin, kun tapaavalla vanhemmalla on vakavia päihdeongelmia, on olemassa riski lapsikaappauksesta (lapsen maastaviennistä) tai lapseen on kohdistunut väkivaltaa. Tällöin tapaamiset toteutetaan siten, että valvoja seuraa tapaamista koko sen keston ajan. Tapaamispaikkana voi olla esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liitto ry:n jäsenyhdistyksen tilat.
Tapaamiset voidaan järjestää myös tuettuina, jos lapsen turvallisuuden kannalta tapaamisissa riittää, että valvoja vain silloin tällöin seurailee vanhemman ja lapsen tilannetta tai että tämä on tarvittaessa saatavilla. Esimerkkitilanne on silloin kun tapaajavanhemman kotiolot ovat sellaiset, ettei lasta voi viedä sinne tai vanhemmalla olisi ongelmia vastata lapsen arkihuollosta.
Tapaamiset tulee sopia kirjallisina, sillä tapaamispaikat edellyttävät pääsääntöisesti joko lastenvalvojan luona tehtyä sopimusta tai tuomioistuimen päätöstä. Tapaamisista aiheutuvista kustannuksista vastaavat yleensä osapuolet puoliksi, mutta tapaamisten toteuttamisesta ja järjestämisestä vastaa lähivanhempi, eli se, jonka luona lapsi asuu.
Jotta valvoja pystyy asianmukaisesti valvomaan lapsen etua tapaamisissa, tulee tapaamisten toteuttamisen syyt lisäksi perustella riittävän tarkasti. Jos on esimerkiksi riski lapsikaappauksesta on valvojan tehtävä varmistaa, ettei vanhempi pääsee vapaasti poistumaan tapaamispaikasta lapsen kanssa.
Lapseen kohdistunut väkivalta eikä tapaajavanhemman mielenterveysongelmatkaan siis välttämättä poista vanhemman oikeutta tavata lastaan. Tällöin tapaamiset vain tulisi toteuttaa siten, ettei lapselle voi aiheutua vahinkoa tapaamisista. Lapsen etu onkin aina ensisijalla päätöksen teossa. Vain erittäin harvoin ovat taustatekijät sellaiset, että tapaamisoikeudet voitaisiin kokonaan poistaa.
Tarkempaa tietoa löytyy Sosiaaliportin sivuilta ja Ensi- ja turvakotien liitto ry:n sivuilta.
Lue lisää:
Lapsiasioihin liittyviä blogikirjoituksia