
Vaatimusten esittäminen osituksessa pesänjakajalle
Alla tiivistelmä kolmannnen päivän sisällöstä 5 päivän haasteestamme – Vaatimusten esittäminen osituksessa pesänjakajalle. Haasteen teemana on ”miten selvitä riitaisesta erosta kunnialla.” Osallistumalla haasteeseen saat vielä yksityiskohtaisemmat ohjeet ja vinkit siihen, miten saat riitaisen osituksen kunnialla päätökseen. Saat avuksesi muistilistoja ja asiakirjoja, joita ei löydy muualta sivuiltamme. Olet haasteeseen osallistumalla oikeutettu myös ilmaiseen, omilla tiedoillasi laadittuun pesänjakajahakemukseen, joka lähetetään suoraan sähköpostiisi. Löydät ohjeet haasteen kolmannesta päivästä. Voit liittyä mukaan täältä.
Vaatimuksenasi voi olla vain osituksen toteuttaminen ja yhteisen omaisuuden jakaminen. Tämä sopii tilanteisiin, joissa ette ole syystä tai toisesta keskenänne saanut ositusta loppuun, mutta itse osituksessa tai omistussuhteissa ei ole mitään erityistä. Erimielisyyttä on voinut olla yhteisen kodin kohtalosta, omaisuuden arvostamisesta tai yksinkertaisesti toisen osapuolen tahallisesta vitkuttelusta.
Näissä tilanne on melko selvä, sillä puolisoiden omaisuuden luetteloimisella päästään usein pitkälle ilman erillisvaatimusten osoittamista. Sitten vain määritetään ja kirjataan mitä omaisuutta kumpikin omistaa, minkä arvoista omaisuus on, mikä on yhteisen kodin kohtalo ja paljonko mahdollista tasinkoa tulee maksettavaksi. Riitaisuutta aiheutuu usein eniten omaisuuden arvostamiseen.
Hankalampia tilanteita ovat sellaiset, joissa vaaditaan puolittamisperiaatteesta poikkeamista (omaisuuden arvoja ei lasketakaan yhteen ja sitten puoliteta) tai esitetään muita vaatimuksia. Tällöin toinen osapuoli voi olla sitä mieltä, ettei puolisolla ole oikeutta johonkin omaisuuteen tai että hänellä on oikeus johonkin euromääräiseen korvaukseen toiselta puolisolta (asumiskorvaus, korvaus tehdyistä remonteista, tms) tai esitetään osituksen sovitteluvaatimus. Näissä tilanteissa tulisi aina vähintään konsultoida omaa juristia, jotta vaatimukset tulevat oikein esitettyä ja perusteltua.
Lue lisää:
Parisuhteeseen liittyviä blogikirjoituksia
Osituksen yhteydessä tapahtuvat omistajanvaihdokset ja niihin liittyvä varainsiirtoverotus