
Uusperheen perintösuunnittelussa voidaan käyttää apuna avioehtosopimusta ja testamenttia. Testamentilla voidaan määrätä miten omaisuus kuoleman jälkeen halutaan jaettavan, kun taas avio-oikeus ja miten sitä on mahdollisesti rajoitettu, vaikuttaa testamenttausvapauteen, eli kuinka vapaasti testamentilla voi omaisuudestaan määrätä. Alla on käsitelty asioita, joita uusperheen testamenttia laadittaessa on hyvä ottaa huomioon.
1) Lasten toinen vanhempi
Itse lähden alkuhaastattelussa liikkeelle aina kysymällä halutaanko aiemmasta parisuhteesta olevien lasten toisen vanhemman mahdollinen perintöoikeus poissulkea testamentilla. Olen laatinut useita satoja testamentteja ja vastaus on yhtä tapausta lukuunottamatta ollut aina ehdoton kyllä! Siltikään tätä vaihtoehtoa ei liki koskaan ole osattu itse edes ajatella.
Tällainen tilanne saattaisi siis tulla eteen tilanteessa, jossa lapsi on ehtinyt periä testamentintekijän ja ehtinyt itse kuolla ennen kuin on saanut omia lapsia. Lapsen omaisuus ja saatu perintö jakautuu tällöin puolet testamentintekijän perillisille ja puolet toiselle vanhemmalle.
Jos joku lapsista on alaikäinen, kysyn myös testamentintekijän kantaa siihen, saako tämä toinen vanhempi toimia lasten edunvalvojana vai halutaanko testamentilla tulevalle omaisuudelle määrätä joku muu omaisuudenhoitaja. Tämä on erityisen tärkeätä tilanteissa, joissa väärinkäytön mahdollisuus toisen vanhemman toimesta on olemassa. Yllättävän ja valitettavan helppoa on käyttää lapsen omaisuutta omiin käyttötarkoituksiin eikä lapsi saa koskaan tietää asiasta!
2) Ketä testamentilla halutaan ensisijaisesti turvata
Seuraavaksi mietimme asiakkaan kanssa ketä ensisijaisesti halutaan testamentilla turvata: leskeä, omia lapsia, lesken lapsia vai jotakin muuta henkilöä/tahoa.
Tässä huomioitavaksi tulevat seuraavat asiat:
a) Yhteiselon kesto testamentintekohetkellä
Jos kyse on vasta lyhyestä suhteesta, ovat omat lapset useimmiten ensisijaisia henkilöitä, joita testamentilla halutaan turvata. Ajan myötä ja parisuhteen vakiintuessa usein testamentin tarkoitus myös muuttuu.
Uuden puolison suhde testamentintekijän lapsiin vaikuttaa siihen, kuinka paljon turvaa joko leski tai lapset (tai molemmat) kaipaavat asemansa turvaamiseksi.
Jos omia lapsia ei ole, mutta puolison lapset ovat muodostuneet hyvin läheisiksi, saatetaan puolison lapsia myös haluta turvata testamentilla. Myös tilanteissa, joissa omille perillisille (sisaruksille tai vanhemmille) ei missään nimessä haluta siirtyvän mitään perintöä missään vaiheessa, on puolison lapsia usein huomioitu.
b) Varallisuuserot puolisoiden välillä ja avioehdon vaikutukset
Jos toinen puolisoista on merkittävästi varakkaampi ja puolisoilla on avioehto, voidaan testamentilla tarvittaessa vahvistaa vähävaraisemman lesken asemaa.
Avioehto turvaa tällöin siis vain ensin kuolleen puolison perillisiä, sillä leskelle ei jää avio-oikeutta eikä varakkaamman puolison perillisille velvollisuutta maksaa tasinkoa. Tässä vaiheessa harkitaan tarvetta avioehdon mahdolliselle muuttamiselle. Avioehdon vaikutuksista kuolintapauksessa on käsitelty täällä ja täällä.
c) Lapset aiemmista liitoista
Se, ketä testamentilla halutaan ensisijaisesti turvata ja miten testamentin sisältö on muotoiltava, vaikuttaa myös se, onko puolisoilla lapsia vain aiemmista liitoista vai onko myös yhteisiä lapsia, onko vain toisella puolisoista lapsia ja onko joku lapsista alaikäinen. Tämän lisäksi ymmärrettävästi testamentin sisältöön vaikuttaa myös se, millaiset välit lapsiin testamentintekijällä on.
3) Mitä omaisuutta halutaan testamentata
Usein yritys tai sukumökki halutaan turvata ja siirtää tietylle saajalle. Pahimmassa tapauksessa suvussa vuosisatoja ollut perintötila saattaa mennä perintönä täysin toiseen sukuun, jossa sitä ei arvosteta ja se rapistuu käyttökelvottomaksi. Tai sitten perhettä elättänyt yritystoiminta lakkaa kun yrityksen omistajina ovatkin yllättäen riitaisat lapset ja uusi puoliso. Tällöin testamentilla voidaan mahdollistaa, että kyseinen omaisuuserä siirtyy jollekin tietylle henkilölle tai muulle taholle.
Harkitse tarkkaan omat taitosi
Edellä mainitut asiat ovat kaikki sellaisia, joita suosittelen miettimään silloin kun testamentin laatimista harkitaan. Uusperheen kuviot ja niihin vaikuttavat eri oikeudet ja velvollisuudet ovat niin hankalia ja monimuotoisia kunnolla hahmotettavaksi, että suosittelen näissä tapauksissa virhearviointien välttämiseksi käyttämään testamentin laatimisessa apuna perhe- ja perintöoikeuteen perehtynyttä juristia. Valitettavan usein tulee vastaan itse laadittuja asiakirjoja, joissa on vain laadittu perusmuotoinen asiakirja ymmärtämättä sen vaikutuksia ja mitä siitä todellisuudessa seuraa. On asioita, joissa voi yrittää säästää kustannuksissa ja tehdä asiat itse. Uusperheen asiat valitettavasti harvoin ovat sellaisia, joissa säästäminen on kannattanut.
Muita aiheeseen liittyviä artikkeleitani
Testamentti ja lakiosa/perintöosa
Korkein oikeus: Lesken asumisoikeus ja omistusoikeustestamentti leskelle
Aiheeseen liittyviä artikkeleita muualla
http://lapsenmaailma.fi/teemat/perhe/oikein-vaarin-perinto/
http://supli.fi/category/lakiasiat/
Tilaa valmiit asiakirjat
Tilaa avioehtosopimus tai avioehdon ja testamentin yhdistelmä täältä.
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)