Testamentin muotovaatimukset ovat ankarat. Jos joku näistä vaatimuksista jää täyttymättä, on testamentissa pätevyyteen vaikuttava muotovirhe. Mikäli kaikki perilliset hyväksyvät muotovirheisen testamentin, saa testamentti lainvoiman muotovirheestä huolimatta.
Muotovirheistä testamenttia tulee moittia kuuden kuukauden sisällä sen tiedoksisaannista. Tämä tulee tehdä nostamalla testamenttaajan viimeisen kotipaikan käräjäoikeudessa testamentin moitekanne. Jos moitekannetta ei nosteta kuuden kuukauden sisällä, saa testamentti tässäkin tapauksessa lainvoiman, vaikka itse testamentin hyväksymisiä ei olisi saatu.
Testamentin muotovaatimukset
1. Kirjallisuusvaatimus
Suullinen testamentti tulee kyseeseen vain poikkeuksellisissa olosuhteissa ja silloin, kun testamenttaaja ei pakottavan syyn, kuten sairauden, vuoksi kykene allekirjoittamaan testamenttia. Jos kyseessä ollut pakottava syy poistuu, testamentti tulee laatia kirjallisena, jotta se on pätevä.
Testamentti voi olla käsin tai koneella kirjoitettu. Suositeltavaa on kirjoittaa testamentti koneella ja tulostaa se allekirjoituksia varten. Näin ei jää epävarmuutta sisällöstä käsialan epäselvyyden vuoksi.
2. Testamenttaajan allekirjoitus
Allekirjoitus on yksi ehdottomista muotovaatimuksista, jolla tekijä varmistaa testamentin olevan oma tahdonilmaisunsa. Allekirjoittamaton testamentti ei ole pätevä, eikä siihen voi valtuuttaa toista henkilöä.
3. Todistajat
a) Todistajia tulee olla kaksi ja heidän tulee olla 15 vuotta täyttäneitä.
b) Todistajien tulee tietää allekirjoittavansa testamenttia, mutta sisältöä heille ei tarvitse ilmoittaa. Tietyissä tilanteissa voi olla hyvä ilmoittaa heille sisältö, sillä todistajien tehtäviin kuuluu myös varmistaa, että testamentti vastaa testamenttaajan tahtoa, ja ettei sisältö vaikuta poikkeukselliselta.
c) Todistajien tulee olla yhtä aikaa läsnä. Ei riitä, että todistajat käyvät eri aikoina todistamassa allekirjoitetun testamentin. Testamenttaaja itse voi kuitenkin allekirjoittaa testamentin ensin ja jälkikäteen tunnustaa todistajille allekirjoituksensa oikeaksi.
d) Todistajien ei tarvitse tuntea tekijää, mutta heidän tulee olla esteettömiä testamentin allekirjoitushetkellä. Näin ollen todistajaksi ei kelpaa puoliso, sukulainen, puolisukulainen, testamentinsaaja, henkilö, joka muutoin hyötyy testamentista, eivätkä edellä mainittujen puolisot.
Suositeltavaa on ottaa todistajiksi esimerkiksi tuttu pariskunta tai naapurit, edellyttäen, että nämä eivät ole mitään sukua testamenttaajalle itselleen tai testamentinsaajille. Todistajat voivat olla keskenään sukua. Entinen aviopuoliso ja testamentin toimeenpanija voivat toimia todistajina.
Suositeltavia asioita
Seuraavat tiedot eivät vastoin yleistä käsitystä ole pakollisia tietoja, mutta ne kannattaa ottaa mukaan testamenttiin.
a) Päiväys. Päiväyksen perusteella pystytään paremmin selvittämään testamenttaajan testamentintekokelpoisuus testamentin allekirjoitushetkellä sekä viimeisin voimassaoleva testamentti.
b) Testamenttaajan tarkat tunnistamistiedot, kuten koko nimi, henkilötunnus ja asuinpaikka.
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)
Tarkempaa tietoa löydät alla olevien linkkien kautta
Testamenttipaketti
OMA testamentti -kirja
Blogikirjoituksia aiheesta