Sometilien sulkeminen läheisen kuoleman jälkeen
Henkilön menehtyessä vainajan solmimat sopimukset jäävät kuolinpesän vastuulle. Tämän seurauksena kuolinpesän vastuulle voi jäädä vainajan sosiaalisen median tilien poistaminen ja palvelutarjoajien kanssa tehtyjen sopimusten irtisanominen. Jos olet vainajan lähisukulainen, tai vainaja on valtakirjalla valtuuttanut sinut toimimaan puolestaan, seuraavien ohjeiden avulla voit poistaa yleisimpien palveluiden käyttäjätilit vainajan puolesta.
Facebook:
Jos sinulla ei ole salasanoja tiedossa: Facebookista löytyy lomake, jolla kuolleen omaisen Facebook profiilin voi poistaa tai vaihtoehtoisesti muuttaa muistosivuksi. Muistosivulta poistetaan kaikki muu tieto paitsi ”seinä”, jolle ystävät voivat jättää jäähyväisensä. Tilin sulkemiseen tarvitaan kuolintodistus. Jos Facebookille on annettu etukäteen ohjeet halutusta toimintamallista, noudattavat he niitä. Mahdollisesta vainajan tahdosta kerrotaan tilin lopetusta pyytäneelle henkilölle, eikä asiaan pysty enää siinä vaiheessa vaikuttamaan. Tilin poistaminen tai muistotiliksi asettaminen onnistuu täältä.
Jos sinulla on tilin salasanat tiedossa: Jos haluat säilyttää läheisesi Facebook-tililtä esimerkiksi kuvia tai tilapäivityksiä itsellesi, kirjaudu Facebook palveluun ja klikkaa sivun ylälaidassa Asetukset ja valitse valikosta kohta ”Lataa Facebook-tietojesi kopio”. Tietojen tallentamisen jälkeen voit poistaa Facebook tilin seuraavia ohjeita noudattamalla:
- Klikkaa alas osoittavaa nuolta sivun oikeassa yläkulmassa.
- Valitse ”Asetukset ja yksityisyys” ja klikkaa ”Asetukset”.
- Klikkaa vasemmassa sarakkeessa ”Facebook-tietosi”.
- Klikkaa ”Käytöstäpoisto ja pysyvä poistaminen”.
- Valitse ”Poista tili pysyvästi” ja klikkaa ”Jatka ja poista käyttäjätili”.
- Klikkaa ”Poista tili”, anna salasanasi ja klikkaa sitten ”Jatka”.
Tilin poistamisen voi perua 30 päivän sisällä poistamisesta, jonka jälkeen tilin tiedot poistetaan pysyvästi.
Käyttäjätiliä ei voi poistaa mobiilissa, vaan se on tehtävä tietokoneella.
Jos sinulla ei ole salasanoja tiedossa: Twittertilin voi sulkea vain lähiomainen. Tilin poistoon tarvitaan virkatodistus, jolla pystytään todistamaan, että poistoa pyytävä henkilö on tilinhaltijan lähisukulainen. Profiilin poistamisen yhteydenottolomake löytyy täältä.
Jos sinulla on tilin salasanat tiedossa: Kirjauduttuasi Twitter palveluun voit poistaa tilin seuraavia ohjeita noudattamalla:
- Klikkaa kohta ”Asetukset ja yksityisyys”.
- Klikkaa ”Poista tilini käytöstä”.
- Lue tilin poistamista koskevat tiedot ja vahvista päätöksesi painamalla ”Selvä juttu, poistetaan tili käytöstä”.
Twitter säilyttää tilin poistamisen jälkeen tietoja 30 päivää, jonka jälkeen ne poistetaan pysyvästi.
Instagram:
Jos sinulla ei ole salasanoja tiedossa: Instagram tilin asettamista muistotiliksi voi hakea muutkin kuin vainajan lähisukulaiset. Muistotili on samantyylinen kuin Facebookissa, mutta sitä ei voi yhdistää uusiin julkaisuihin tai tunnussanoihin. Muistotiliksi asettamista varten Instagram vaatii jonkin todisteen kuolemasta, esimerkiksi kuolintodistuksen tai linkin kuolinilmoitukseen.
Tilin voi poistaa ainoastaan vainajan lähiomainen sähköpostilla, tilin poistoon tarvitaan virkatodistus sukulaisuudesta sekä vainajan kuolinpäivästä.
Tarkempaa tietoa löytyy täältä.
Jos sinulla on tilin salasanat tiedossa: Instagram tilin poistamista ei voi tehdä sovelluksessa, vaan se onnistuu vain selaimessa. Kirjaudu Instagram tiliin ja noudata seuraavia ohjeita tilin poistamiseksi:
- Siirry ”Poista käyttäjätilisi” sivulle.
- Valitse vaihtoehto avattavasta valikosta ”Miksi poistat käyttäjätilisi?”- kohdan vieressä ja anna salasanasi uudelleen.
- Vaihtoehto ”Poista tilisi pysyvästi” tulee näkyviin, kun olet valinnut syyn tilin poistamiselle valikosta.
- Klikkaa ”Poista (käyttäjänimi)”.
LinkedIn:
Jos sinulla ei ole salasanoja tiedossa: Palveluun tulee ilmoittaa kuolleen käyttäjän nimi, ilmoittajan suhde vainajaan, jäsenen sähköpostiosoite, kuolinpäivä, linkki kuolinilmoitukseen, viimeisin työpaikka sekä vainajan LinkedIn profiilin URL-osoite. Palvelun lopettajan tulee pystyä todistamaan profiilin haltijan kuolema esim. kuolintodistuksella tai virkatodistuksella, jossa näkyy kuolinpäivä. LinkedInillä on yhteydenottolomake (ei suomenkielistä), jonka kautta profiilin poistoa voi pyytää.
Jos sinulla on tilin salasanat tiedossa: Tilin poistamiseksi noudata seuraavia ohjeita:
- Kirjaudu tiliin ja klikkaa ”Asetukset ja yksityisyys” LinkedIn-sivun yläkulmassa.
- Klikkaa ”Tili” välilehti ja klikkaa ”LinkedIn-tilisi sulkeminen”.
- Lisää poistosivun avautuneeseen kenttään syy, miksi haluat poistaa tilin ja klikkaa ”Jatka”.
- LinkedIn pyytää sinua vahvistamaan, että suljet oikean tilin.
- Klikkaa ”Sulje tili”. Julkinen profiili poistetaan 24 tunnin sisällä tilin sulkemisesta.
Apple id:
Jos haluaa lopettaa Apple tilin, tulee Applelle toimittaa kopio kuolintodistuksesta. Apple ei luovuta mitään tietoja tai dokumentteja vainajan tililtä, vaan ne kaikki häviävät tilin mukana. Asian voi hoitaa joko sähköpostilla tai soittamalla Apple Care puhelintuen numeroon 0800 961 62, josta saa tarkemmat ohjeet tilin lopettamiseen.
Googlen palvelut; esim. Gmail, YouTube, Google Drive ja Google+
Lähiomaisen tulee itse lähettää Googlelle vapaamuotoinen hakemus, jossa pyydetään tilin lopettamista. Hakemukseen liitettävästä virkatodistustuksesta tulee käydä ilmi, että profiilinhaltija on kuollut, ja että asiaa hoitava on vainajan lähisukulainen. Googlelta voi myös pyytää vainajan dokumentteja säästettäväksi. Google päättää tapauskohtaisesti, mitä tietoja vainajan tilistä annetaan omaisille.
Google on luonut yhteydenottolomakkeen, jolla pääsee alkuun asioiden hoitamisessa.
Google on myös luonut ns. tilin käyttämättömyyden hallinta-sovelluksen, jolla välttää ikävän prosessin kokonaan. Siellä tilin omistaja voi määrätä tilinsä kohtalosta kuoleman varalta ja määrätä tilinsä poistettavaksi, mikäli tili on ollut käyttämättömänä tietyn ajan. Ominaisuuden avulla on mahdollista myös asettaa luotetulle henkilölle pääsy käsiksi tiliisi oman kuoleman jälkeen.
Spotify, Netflix, Viaplay:
Näillä palveluilla ei ole erillistä käytäntöä, joten tilin lopettajan tulee olla yhteydessä valitun palveluntarjoajan asiakaspalveluun, josta annetaan ohjeet tarvittavista dokumenteista. Netflixin ja maksullisen Spotifyn palvelu tosin keskeytyy, kun vainajan luottokortti suljetaan.
Artikkelin on kirjoittanut harjoittelijana toiminut Lucia Hakala.