
Siintävä avioero saattaa oman jaksamisen lisäksi pelottaa myös siinä, miten tulee pärjäämään taloudellisesti. Jo pelkän turvallisuudentunteen säilyttämiseksi ja varmuuden saamiseksi jokaisen tulisi olla tietoinen siitä, mihin tulot todellisuudessa menevät.
Voin itse käsi sydämellä sanoa, että se, että tietää tarkalleen mihin raha menee, luo valtavan levollisuuden tunteen. Silloinkin kun tuntuu, ettei rahaa jää käteen yhtään, on yllättävää, kuinka tarkemman tarkastelun jälkeen säästökohteita alkaa löytymään. Ja säästökohteilla tarkoitan tässä siis kulunkarsimiskohteita.
Erityisesti monelle naiselle saattaa olla yllättävää, kuinka paljon rahaa menee pelkkään kauneudenhoitoon, käsilaukkuihin, kampaajalla käynteihin, vaatteisiin, kahvilakäynteihin, tms. Jo pienellä karsimisella ylimääräisissä menoissa voi luoda huikeat säästöt. Tulojen ja menojen selvittäminen tulee kuitenkin eteen mahdollista lapsen elatusapua arvioitaessa, joten se on jossain vaiheessa silti tehtävä.
Mistä sitten aloittaa?
Tulot
Kerää ensin yhteen selvitys kaikista tuloistasi. Huomioi kaikki ansio-ja pääomatulot, sosiaalietuudet, lapsilisät, elatusmaksut ja muut mahdolliset varmat tuloerät. Tässä en niinkään ottaisi huomioon mahdollisia epäsäännöllisiä tai epävarmoja tuloja, kuten matkakorvauksia, tms. vaan keskittyisin varmoihin tulolähteisiin.
Menot
Käy läpi pankki ja/tai luottokorttiyhtiön tiliotteelta kaikki tapahtumat ja lajittele ne lajeittain liitteenä olevaan taulukkoon. Huomioi ja jyvitä kuukausitasolle myös epäsäännölliset menoerät, kuten kiinteistövakuutus, nuohous, vakuutukset, mahdolliset yksityisyrittäjien maksut, yms. Jos maksatte laskut puolisosi kanssa yhdessä, huomioi tässä vain oma osuutesi. Muista myös mahdolliset säännölliset menoerät säästötilille tai sijoituksiin, sekä osuutesi mahdollisten lasten kustannuksista, harrastuksista, yms.
On hyvin yleistä, että menot aliarvioidaan. Tästä syystä kannattaa alkaa säästämään kaikki kuitit aivan kaikista tekemistäsi ostoksista, myös niistä alle 10 euron ostoksista. Erityisesti pankkiautomaatilla tehdyt käteisnostot jäävät muutoin helposti huomioimatta ja viiden kympin nostoista alkaa yllättäen kerääntyä suurempi summa. Saatat yllättyä, kuinka paljon kertyy pienistä, huomaamattomista ostoksista. Käteisnostojen seuraamisessa erityisesti auttaa siis tuo kuittien säästäminen.
Tärkeää on myös jättää budjettiin varaa yllättäviä tilanteita varten, kuten lääkärikustannukset, auton huolto- ja korjauskustannukset, kodin korjaukset, yms.
Kirjaa tulot ja menot budjettiin
Kirjaa seuraavaksi kaikki edellä selvittämäsi tulot ja menot taulukkoon, jossa on mahdollisimman tarkat kategoriat kullekin menoerälle: asuntolaina/vuokra, sähkö, vesi, jäte, ruoka, polttoaine, työmatkakulut, työpaikkaruokailu, ravintolakäynnit, autovakuutus, kotivakuutus, lääkäri, vaatteet, lasten vaatteet, lasten harrastukset, omat harrastukset, kauneuden- ja terveydenhoito, omaa käyttörahaa, lasten viikkorahaa, päivähoito/iltapäiväkerhomaksut, auton korjaus- ja huolto, sisustus, lahjat, säästö-/sijoitustilisiirrot, jne.
Jos ensimmäinen versiosi budjetista näyttää huonolta, rahaa ei jää käteen tai säästöön yhtään, on nyt kuitenkin helpompi karsia turhat menot pois. Näin ei voi tehdä, jos ei tiedä mihin rahat menevät. Jos avioero on todennäköinen, on siitä taloudellisesti selviäminen huomattavasti helpompaa kun jo hyvissä ajoin on säästänyt hätävaratilille sen verran varoja, että selviää yksin kaikista kustannuksista 3-6 kuukautta. Tarkoituksena on siis karsia tuosta ensimmäisestä versiosta kaikki turhat ja välttämättömät kulut ja siirtää niistä jääneet varat hätävaratilille. Kun tietää mihin rahat menevät, missä kohtaa voi säästää ja saa kerrytettyä hätävaratiliä, on turvallisuudentunne jotain aivan muuta kuin silloin kun vain valitetaan, ettei varaa ole mihinkään. 10 euroa kuussa tuolle tilillekin on parempi kuin ei mitään!! Pienistä puroista kasvaa joki.
Toinen versio budjetista
Laadi uusi versio budjetista, josta olet jättänyt kaikki välttämättömät kustannukset pois. Elä sitten tämän mukaan, kunnes saat riittävästi tuolle hätävaratilille säästettyä pahan päivän varalle. Jos mielii säästää, on aivan selvä, että joistakin luksus-tavoista joutuu luopumaan. Jos taas oma henkinen jaksamisesi edellyttää säännöllistä manikyyriä, niin olkoon näin. Sinulla on itse valta tältä osin päättää mihin varasi menevät.
Eron jälkeinen budjetti
Koska menot ennen ja jälkeen avioeron tulevat olemaan erilaiset, on erittäin suositeltavaa laskea myös paljonko kustannukset olisivat avioeron jälkeen kun maksajana on vain yksi aikuinen.
Lisäksi tulisi siis laatia vielä sellainen budjetti, jossa on huomioinut eron jälkeiset kustannukset. Kustannukset tulevat väistämättä nousemaan, sillä maksajia on enää yksi. Toisaalta taas ruokakustannukset laskevat.
Jos erossa on mukana lapsia, tulee eron jälkeisessä budjetissa huomioida myös mahdolliset elatusmaksut. Jos on elatusavun maksajan roolissa, on kustannuserä selkeä, mutta jos on elatusavun saajana (elatus maksetaan usein toiselle vanhemmalle, mutta se on tarkoitettu nimenomaan lapselle ja kattamaan lapsen osuuden kuluista), eli lapset jäävät kyseiselle puolisolle, on tämä hieman hankalampaa. Tällöin menoihin tulee huomioida myös kaikki lasten kustannukset, kuten viikkorahat, vaatehankinnat, lääkärikäynnit, harrastukset, jne. Ihannetilanteessa puolisolta tuleva elatusmaksu kattaa näistä puolet, sekä lisäksi osuuden asumiskustannuksista (voit lukea lisää elatusavun laskemisesta täältä).
Jos erossa toinen puoliso lunastaa toisen ulos esimerkiksi yhteisestä asunnosta, tulee tämä myös huomioida (omasta maksajan tai saajan roolista riippuen) joko menoeränä tai tuloeränä laskelmissa. Erityisesti silloin, kun on maksajan roolissa (lunastussumma, tasinko tai muu syy), on tästä aiheutuvat lainanhoitokulut tai muut kustannukset tärkeä huomioida jatkoa ajatellen. Erityisen tärkeätä on huomioida ja varautua taloudellisesti myös tilanteeseen, jossa on itse muuttamassa yhteisestä kodista pois, sillä tällöin kustannukset nousevat merkittävästi siihen saakka, kunnes yhteisen asunnon kohtalosta saadaan päätettyä. Näissä tilanteissa toisen ahdingon tuloksena usein tuleekin eteen asumiskorvauksen vaatiminen asuntoon jääneeltä puolisolta. Voit lukea lisää asumiskorvauksesta täältä ja täältä.
Entä jos liittomme jatkuukin?
Tulojen ja menojen kartoittamisesta ei ole mitään haittaa, päinvastoin! Se luo varmuutta ja selkeyttä omaan taloudelliseen tilanteeseen ja auttaa myös tilanteissa, joissa puoliso yllättäen sairastuu tai itse joutuu työttömäksi.
Budjetoinnissa suosittelen lämpimästi tutustumaan Dave Ramseyn metodeihin. Lisää aiheesta löytyy täältä.
Lue lisää palveluista
Avioeropaketti
Parisuhteeseen liittyviä blogikirjoituksia
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen