Perinnöttömäksi tekeminen, lakiosailmoitus ja testamentin tiedoksianto
Edellisessä perinnöttömäksi tekemistä koskevassa kirjoituksessa mainitsin lyhyesti siitä, kuinka tärkeätä perinnöttömäksi tehdyn rintaperillisen kannalta lakiosailmoituksen tekeminen on. Tässä kirjoituksessa käsittelen sijaantuloperillisiä, lakiosailmoitusta ja testamentin tiedoksiantamista vielä hieman tarkemmin.
Menettelytavat näissä vaihtelevat riippuen siitä, onko testamentissa nimetty joku tietty saaja perinnöttömäksi tehdyn osuudelle vai ei.
1) Ei nimettyä saajaa testamentissa
Testamentissa on voitu määrätä perinnöttömäksi tekemisestä ilman erillistä mainintaa siitä, kenelle perinnöttömäksi tehdyn osuus menee. Perintöoikeuden menettäminen kohdistuu tällöin vain perinnöttömäksi tehtyyn.
Mikäli testamentissa määrätty perinnöttömäksi tekeminen vahvistuu, siirtyy perintö perinnöttömäksi tehdyn sijaantuloperillisille. Näitä ovat perinnöttömäksi tehdyn omat jälkeläiset.
2) Nimetty saaja testamentissa
Mikäli testamentissa on määrätty perinnöttömäksi tehdyn osuuden menevän jollekin muulle kuin sijaantuloperilliselle, on tällainen testamentinsaaja varta vasten nimettynä sijaantuloperillisenä.
Testamentin tiedoksiantaminen
Mikäli nimettyä saajaa ei ole mainittu testamentissa, tulee testamentti antaa tiedoksi vain perinnöttömäksi tehdylle.
Tilanne on sinänsä erikoinen, että tällaisessa tapauksessa testamentin tiedoksiantajana on sijaantuloperillinen, usein oma lapsi, ja lakiosailmoituksen tekijänä perinnöttömäksi tehty, oma vanhempi. Mikäli kyse on alaikäisestä tai vajaavaltaisesta lapsesta on osapuolten välillä selvä eturistiriita. Tällöin lapselle tulee hakea edunvalvojan sijaista edustamaan häntä.
Mikäli testamentissa on nimetty saaja, tulee testamentti antaa tiedoksi sekä perinnöttömäksi tehdylle että sijaantuloperilliselle.
Lakiosailmoitus
Silloin kun testamentissa on nimetty saaja perinnöttömäksi tehdyn osuudelle, loukkaa testamentti sekä perinnöttömäksi tehdyn että sijaantuloperillisen lakiosaa.
Testamentti voidaan tällöin kuitenkin antaa tiedoksi sijaantuloperillisille vasta sitten kun perinnöttömyys on vahvistettu tai muuten vahvistunut, sillä laki ei tunne ehdollista lakiosailmoitusta. Sijaantuloperillisen tulee sitten tämän jälkeen tehdä lakiosailmoituksensa tälle nimetylle testamentin saajalle. Myös tässä tilanteessa tulee mahdolliselle alaikäiselle sijaantuloperilliselle määrätä edunvalvojan sijainen eturistiriidan vuoksi.
Mikäli omaisuus siirtyy sijaan tuloperilliselle, ei tämän tarvitse perinnöttömäksi tekemisen johdosta vaatia lakiosaansa, jolleivat muut olosuhteet anna siihen aihetta.
Saadut ennakkoperinnöt ja lahjat
Vaikka lakiosailmoitus olisi asianmukaisesti tehty ja vahvistuskanne menestynyt, saattaa eteen vielä tulla tilanne, jossa lopputuloksena omaisuutta ei jaossa siltikään tule tällaiselle perilliselle.
Jos kyseessä oleva rintaperillinen on saanut elinaikanaan sellaisen lahjan, joka on otettava huomioon lakiosalaskelmassa, voidaan tämä katsoa hänen saamaksi perinnön ennakoksi. Jos tämä riittää kattamaan lakiosuuden, on lopputuloksena se, että hän on jo osuutensa saanut. Kenties vuosia oikeudessa käyty riitely ja tuhansien eurojen kustannukset osoittautuvat tällöin loppupeleissä taloudellisesti kannattamattomaksi. Jo tästäkin syystä lainoppineen apu heti alusta alkaen on ensisijaisen tärkeätä oman oikeusturvan varmistamiseksi ja turhien kustannusten välttämiseksi.
On syytä myös huomioida, että mikäli kanne ei menesty, huomioidaan perinnöttömäksi tehdyn saamat edellä mainitun mukaiset lahjat tällöin sijaantuloperillisen jako-osuutta laskettaessa.
Lue lisää
Blogikirjoituksia aiheeseen liittyen
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)