Perinnöttömäksi tehdyn oikeudet
Onko sinut tehty testamentilla perinnöttömäksi ja haluat tietää oikeutesi? Vai oletko itse testamentinsaaja tai perillinen pesässä, jossa joku rintaperillisistä on tehty perinnöttömäksi?
Olen aikaisemmassa kirjoituksessa käsitellyt perinnöttömäksi tekemisen perusteita. Tässä artikkelissa ja videolla käyn läpi mitkä ovat perinnöttömäksi tehdyn oikeudet.
Perinnöttömäksi tekemisen riitauttaminen
Perinnöttömäksi tekemisen voi hyväksyä joko hyväksymällä tiedoksi saamansa testamentin, jossa asiasta on määrätty tai hyväksyä erikseen ja nimenomaisesti tuon perinnöttömäksi tekemisen. Jos tämä ei kuitenkaan ole tarkoituksena, ja olet sitä mieltä, ettei perinnöttömäksi tekemiselle ole perusteita, voit toimia seuraavasti:
1) Vapaamuotoisesti
Voit ilmoittaa testamentinsaajalle vapaamuotoisesti, että et hyväksy perinnöttömäksi tekemistä ja ettei sille ole perusteita.
2) Vahvistuskanne tuomioistuimessa
Mikäli vapaamuotoinen riitauttaminen ei menesty, nostaa vahvistuskanteen tuomioistuimessa. Tällöin myös riitauttamisen perusteet tulee selvittää. Kanteen menestyminen edellyttää myös sitä, ettei perinnöttömäksi tekemisen hyväksymistä voi myöskään muun käytöksesi perusteella olettaa.
3) Pesänjakajan hakeminen
Vahvistuskanteen sijaan voit myös hakea pesään pesänjakajaa, jolla on valta päättää onko testamentissa määrätylle perinnöttömäksi tekemiselle perusteita ja onko se siis voimassa vai ei.
Määräaika
Kanteen nostamiselle ei ole määräaikaa. Kuuden kuukauden yleinen moiteaika testamentille ei sovellu tässä tapauksessa, joka tarkoittaa sitä, että vaikka testamentti olisi saatu tiedoksi yli kuusi kuukautta sitten, voi kanteen vielä hyvin nostaa.
Samoin kanteen voi nostaa ennen perinnönjakoa tai jopa sen jälkeen. Mikäli perinnönjako on jo suoritettu testamentin mukaisesti, joudutaan tällainen perinnönjako peräyttämään.
Lakiosailmoitus
Riippumatta siitä, aikooko nostaa vahvistuskanteen vai ei, tai hakea pesään pesänjakajaa ratkaisemaan asia, tulee ehdottomasti tehdä lakiosailmoitus ajallaan ja asianmukaisesti. Muutoin saattaa tilanne olla se, että vaikka perintöoikeus säilyisi, menee koko itselle kuuluva perintö- ja lakiosa testamentin perusteella muulle taholle ja itse jää vailla mitään osuutta, jos lakiosaa ei ole ajallaan tai asianmukaisesi vaadittu. Tämä vaihtoehto toki riippuu testamentin sisällöstä, mutta lakiosailmoitus kannattaa silti aina tehdä jo ihan varmuuden vuoksi.
Osakkuuden riidanalaisuus
Oman oikeusturvan kannalta on tärkeä ymmärtää, että vaikka testamentissa määrättäisiinkin asianmukaisesti perinnöttömäksi tekemisestä, säilyy osakkuusasema aina siihen asti, kunnes olet hyväksynyt testamentin tai perinnöttömyys on vahvistunut. Tähän saakka kaikki itsellesi osakkaana kuuluvat oikeutesi säilyvät voimassa. Näin ollen sinut tulee kutsua normaalisti perunkirjoitukseen ja voit myös hakea pesänselvittäjää ja -jakajaa. Sinulla on myös oikeus nostaa testamentin moitekanne, mikäli epäilet ettei testamentin tekijä ole ollut testamentintekokelpoinen allekirjoitushetkellä.
Lainoppineen apu
Aina, kun on kyse perinnömäksi tekemisestä, tulisi ehdottomasti turvautua perintöoikeudellisiin asioihin erikoistuneen juristin apuun ja selvittää tarkasti omat oikeutensa ja mitä omassa asiassa tulisi tehdä. Tämä tulisi tehdä välittömästi, kun on saanut tiedon testamentista ja kysyä toimintaohjeita vähintäänkin testamentin hyväksymiseen, kanteen nostamiseen, asianmukaisten ilmoitusten tekemiseen tai mahdollisten muiden kanteiden menestymismahdollisuudet.
Lue lisää
Blogikirjoituksia aiheeseen liittyen
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)