Onko perunkirjoitustilaisuuteen pakko osallistua?
Ensiksikin on hyvä tiedostaa, että perunkirjoitukseen ei ole mitään läsnäolopakkoa muilla kuin pesän uskotuilla miehillä ja pesänilmoittajalla. Heidän tulee olla läsnä tilaisuudessa ja allekirjoittaa perukirja. Osakkaiden tai oikeudenomistajan ei ole siis pakko olla läsnä.
Perukirjan tarkoitus
Perukirjan tarkoituksena on ensisijaisesti toimia pohjana perinnönjaolle ja ositukselle luetteloitavan omaisuuden ja velkojen osalta. Sen ensisijainen tarkoitus on myös toimia veroilmoituksena verottajalle, jonka pohjalta määrätään perintöverot. Siinä luetteloidaan siis vainajan ja mahdollisen lesken omaisuus, ilmoitetaan mahdollisen testamentin, avioehtosopimuksen, tai muun oleellisen asiakirjan olemassaolosta, ja onko ositus toimitettu, ja muita verotukseen ja jakoon vaikuttavia asioita.
Arvot kuitenkin vahvistuvat vasta osituksessa ja perinnönjaossa.
Perunkirjoitustilaisuudessa tehtävät ilmoitukset
Perukirjaan otetaan verotusta ja jakoa varten ilmoituksia ja vaatimuksia verotukseen, osapuolten oikeuksiin ja perintöosuuksien suuruuteen vaikuttavia ilmoituksia, kuten lesken vetoaminen tasinkoprivilegiin, lesken ilmoitus pitää jäämistö jakamattomana hallinnassaan, lesken vetoaminen asumisoikeuteen, ennakkoperintövaatimukset tai muut vaatimukset (esimerkiksi vainaja velkaa osakkaalle/osakas velkaa vainajalle).
Näihin kaikkiin voi kuitenkin vedota koska tahansa ennen lopullisen osituksen tai perinnönjaon toimittamista ja tarvittaessa jo toimitettua perintöverotusta voi vaatia oikaistavaksi jaossa vahvistetuin tiedoin.
Testamentin hyväksymisilmoitusta ei tarvitse antaa perunkirjoitustilaisuudessa, mutta se voidaan ilmoittaa annetun tiedoksi ottamalla asiasta maininta perukirjaan.
Koska perunkirjoitustilaisuudessa kannattaa olla läsnä
Perunkirjoituksessa voi olla hyvä olla läsnä silloin, kun haluaa varmistua että omaisuus luetteloidaan oikein, eli vainajan tai lesken omaisuus tulee luetteloitua ja huomioitua, ja että kaikki velat on huomioitu, erityisesti jos itsellä on jotain saatavia kuolinpesältä.
Myös kaikki ennakkoperintövaatimukset on hyvä tuoda jo tilaisuudessa esiin, ja muutenkin jos on mitä tahansa epäselvyyksiä, jotka haluaa tuoda esiin, niin ne voi tuoda esiin perukirjassa.
Omaisuuden arvostamisen osalta halutaan usein tulla perunkirjoitukseen mukaan vain sen vuoksi, että halutaan että omaisuuden arvot tulevat oikein luetteloitua, mutta arvot lyödään lukkoon todellakin vasta jaossa. Se, mikä vaikuttaa verotukseen on eri asia kuin miten perintö lopullisesti toteutetaan.
Jos arvot jaossa, voi jakokirjan toimittaa verottajalle ja vaatia verotusta oikaistavaksi tai pyytää verotusta toimitettavaksi jaossa huomioiduin todellisin arvoin (jos verotusta ei ole vielä toimitettu).
Miten menetellä, jos ei ajankohta ei sovi
Pesänilmoittaja ja uskotut miehet voivat omatoimisesti keskenään sopia perunkirjoituksen ajankohdasta. Jos ajankohta ei itsellesi sovi, mutta haluaisit olla tilaisuudessa läsnä, voit ja kannattaa tällöin valtuuttaa joku toinen henkilö edustamaan itseäsi tilaisuudessa. Valtuutettu voi sitten tuoda puolestasi vaatimuksesi ja muut haluamasi asiat ja epäselvyydet esiin.
Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, ettei mitään varsinaisia oikeudenmenetyksiä voi tapahtua vain sillä, ettei osallistu perunkirjoitustilaisuuteen.
Lue lisää
Perunkirjoituksen uskotut miehet
Mitä tietoja vainajasta tulee mainita perukirjassa ja miksi?
Vainajan pankkitiedot perukirjassa
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. hoitotestamentista)