Omaisuusluettelon laatiminen
Omaisuusluetteloa kannattaa hyödyntää testamentin suunnitteluvaiheessa, sillä siitä usein selviää asioita, jotka tulee huomioida testamentissa ja varsinaista jakoa mietittäessä.
Kirjaa omaisuutesi liitteenä olevaan ladattavaan lomakkeeseen. Huomioi luettelossa mahdollinen yhteisomistus, sillä testamentilla et voi määrätä esimerkiksi puolisolle kuuluvasta omaisuudesta, vaan ainoastaan siitä osuudesta ja omaisuudesta, minkä kuolinhetkelläsi itse omistat tai mihin Sinulla on oikeus.
Selvitä tarvittaessa seuraavista asiakirjoista seuraavat tiedot:
- Avioehtosopimus: Onko puolisosi avio-oikeus poissuljettu.
- Testamentti: Oletko saanut omaisuutta testamentilla? Onko puolisosi avio-oikeus poissuljettu kyseisellä testamentilla? Onko omaisuudelle määrätty toinen saaja jälkeesi?
- Lainhuutotodistus, kauppakirja tai isännöitsijäntodistus: Miten omistus on merkitty? Huom! Kiinteistöverolappu ei välttämättä ilmaise todellista omistusta, joten siihen ei tule luottaa.
Luettelon laatimalla saatat huomata, että jokin tietty omaisuus kannattaa riitojen välttämiseksi siirtää suoraan jollekin tietylle saajalle sen sijaan, että perilliset jäävät riitelemään siitä, kuka kyseisen omaisuuserän saa.
Saatat myös huomata, ettei omistustasi yhteiseen kotiin tai käyttämääsi autoon olekaan kirjattu yhteiseksi vaan nämä ovatkin puolison nimissä. Tällöin et voi niistä testamentilla määrätä. Tällöin on erityisen tärkeä kääntyä asiantuntevan juristin puoleen ja kysyä toimintaohjeita mahdollisen virheellisen omistuskirjauksen korjaamisen suhteen.
Arvostukset
Omaisuusluetteloon kannattaa merkitä myös luetteloiduille omaisuuserille karkea arvo. Tämä auttaa hahmottamaan rintaperillisten lakiosien määrää. Voit sitten hyödyntää tätä arvioidessasi testamenttimääräysten arvoja ja loukkaavatko ne jonkun lakiosaperillisen lakiosaoikeutta.
Tämä tilanne saattaa tulla eteen, jos haluat testamentata yhdelle lapsellesi esimerkiksi mökin sekä varmistaa, että muu omaisuutesi riittää kattamaan vähintään muiden lasten lakiosat.
Testamentin laatimishetken arvot eivät ymmärrettävästi ole samat kuin jakohetken arvot. Omaisuusluettelo auttaa kuitenkin hahmottamaan kokonaisuuden ja omaisuutesi laajuuden paremmin.
Testamentin liitteeksi
Jos haluat ottaa omaisuusluettelon testamentin liitteeksi, tulee se laatia testamentin muotovaatimuksia noudattaen. Omaisuusluettelon sisältö todennäköisesti muuttuu ennen kuolemaasi, jolloin se saattaa aiheuttaa enemmän hämmennystä kuin hyötyä. Suositeltavaa tästä syystä on hyödyntää sitä vain suunnittelun apuvälineenä.
Avuksi pesänselvitykseen
Omaisuusluettelo saattaa auttaa aikanaan pesänselvityksessä. Perillisillä voi olla vaikeuksia selvittää omaisuuttasi, erityisesti jos sitä on paljon ja eri muodoissa. Listaa tehdessäsi saatat huomata, kuinka vaikeaa on itsekin muistaa, missä mitäkin omaisuutta on ja minkä arvoista se on. Tästä johtuen voit myös jatkossa ylläpitää helposti löydettävää, päivättyä omaisuusluetteloa ja päivittää sitä tarvittaessa, mutta älä ota sitä testamentin viralliseksi liitteeksi.
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)
Tarkempaa tietoa löydät alla olevien linkkien kautta
Testamenttipaketti
OMA testamentti -kirja
Blogikirjoituksia aiheesta