Oikeusturvavakuutus

Mikäli kotivakuutuksesi sisältyy sellainen oikeusturvavakuutus, joka korvaa asiassasi aiheutuvat oikeudenkäyntikulut (ei pelkkää neuvontaa), maksat vain vakuutuskorvauksen omavastuuosuuden. Tuo omavastuuosuus on useimmiten 15% laskun kokonaissummasta.

Selvitä siis aina ensin vakuutusyhtiöstäsi sisältyykö kotivakuutukseesi oikeusturvavakuutus, jos asiasi saattaa edetä tuomioistuimeen. Korvauspäätöksen saat kuitenkin vasta, kun hakemus on jo vireillä tuomioistuimessa.

Vakuutusyhtiöiden omavastuuosuudet ja enimmäiskorvausmäärät myös vaihtelevat, joten nämä tulisi myös selvittää. Jos olet vähävarainen, saatat olla oikeusapuun vakuutuskorvauksen omavastuun osalta.

Oikeusapu

Mikäli oikeusturvavakuutusta ei ole tai vakuutuksesi ei kata asiassasi aiheutuvia oikeudenkäyntikuluja, selvitä seuraavaksi oikeutesi oikeusapuun. Nopeimmin selvityksen saat koelaskelmalta. Huomioithan kuitenkin, että kyse on vain koelaskelmasta ja lopullisen, varman, päätöksen saa vasta, kun asia on tuomioistuimessa vireillä.

Oikeusapua ei myönnetä neuvontapalveluihin silloin, kun sinulla on yksityisen avustaja (asianajaja tai lupalakimies). Halutessasi ilmaista neuvontaa, sinun tulisi tällöin olla yhteydessä oikeusaputoimistoon. Jos tulosi ovat alle rajojen ja kyse on oikeudenkäynnistä saat sitten korvausta valtion varoista asiasi hoitamiseen. Asianajajasi hoitaa usein varsinaisen oikeusavun hakemisen ja aiheutuneet kustannukset ja kertynyt palkkio maksetaan sitten asianajajalle suoraan tuomioistuimen toimesta. Huomioithan kuitenkin, että myös hakemuksen laatiminen ja hoitaminen asiakkaan puolesta on maksullista työtä.

Mikäli sinulla on oikeuturvavakuutus ja olet vähävarainen, voit hakea oikeusapua siis myös tuohon omavastuuosuuteen.

Muuta tietoa

Palvelut
Hinnasto