Miten voitat oman juttusi?
1. Selkeytä mitä todella haluat ja miksi
Jos et ole täysin varma haluamastasi lopputuloksesta, et voi sitä saavuttaa. Selkeytä itsellesi myös miksi haluat voittaa.
2. Selvitä oikeutesi
Koska jokaisessa tapauksessa on omat ominaisuutensa, jotka tekevät juuri siitä uniikin, ei ratkaisu ongelmaan löydy googlettamalla. Turvaudu siis tässä juristin apuun.
Kuuntele erityisesti, jos juristi kertoo sinulle, ettei asiallasi ole menestymismahdollisuuksia ja myös perustelee miksi näin on. Voit, ja usein kannattaakin, vielä varmistaa asia myös toiselta juristilta, erityisesti, jos olet itse vahvasti eri mieltä mahdollisuuksistasi menestyä.
3. Selvitä, miten etenet asiassasi
Selvitä mikä on paras tapa edetä juuri omassa tapauksessasi ja liittyykö asiaan jotain huomioon otettavia määräaikoja.
4. Jos toimit itsenäisesti, keskity faktoihin ja vaatimuksiin, ei syyttelyyn tai liikaan tunteiluun.
Usein itse hoidetuissa asioissa ”vaatimukset” ovat enemmänkin tunteenpurkausta ja syyttelyä, ja unohdetaan selvittää mitä asiassa vaaditaan. Keskity siis vain asian faktoihin ja tekijöihin, jotka auttavat omaa asiaasi, ja jätä syyttely pois. Erityisen tärkeä on esittää siis tarkat vaatimukset.
5. Perustele ja yksilöi vaatimuksesi
Tunnepitoisuuden ja syyttelyn lisäksi toinen yleinen virhe on, että esitetään vaatimuksia, muttei perustella tai yksilöidä niitä. Esimerkiksi perinnönjaossa vaaditaan toisen perillisen saamia lahjoja huomioitavaksi ennakkoperintönä perinnönjaossa, muttei yksilöidä saatuja lahjoja, niiden summia tai miksi nämä olisi huomioitava ennakkoperintöinä. Usein myös luullaan, että pesänjakaja sitten ajaisi tämän vaatijan omaa etua ja selvittäisi omatoimisesti tällaiset mahdolliset lahjoitukset.
6. Turvaudu juristin apuun
Älä yritä lähteä ajamaan hankalaa tai itsellesi henkisesti raskasta asiaa itse, vaan turvaudu juristin apuun. Säästäminen väärässä paikassa saattaa aiheuttaa jopa koko jutun häviämisen, jolloin asiasta riippuen saatat myös joutua maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut.
7. Selvitä asian taloudellinen arvo vs arvioidut kustannukset
Jos asian kustannukset tulevat olemaan merkittävästi enemmän kuin asian taloudellinen arvo, kannattaa vielä miettiä kaksi kertaa haluaako vielä voittaa asian.