Miten varmistat palveluasumiseen liittyvien toiveittesi toteutumisen?
Nykyään on mahdollista laatia monia sellaisia asiakirjoja elinaikanaan, joissa määrittää toiveensa sellaisia tilanteita varten, jolloin ei pysty omaa tahtoaan enää ilmaisemaan. Näitä asiakirjoja ovat perinteinen valtakirja, mutta enemmän viime aikoina on keskusteluissa olleet edunvalvontavaltakirja ja hoitotestamentti.
Harvemmin kuitenkin puhutaan siitä, miten pystyy itse vaikuttamaan toiveisiinsa hoitokodin valintaan ja toivomaansa elintasoon liittyen siinä vaiheessa, kun on jo dementoitunut tai edunvalvonnassa.
Saattaa olla, että haluat johonkin tiettyyn tai tietyn tasoiseen palvelukotiin. Saattaa myös olla, että haluat arkesi säilyvän virikkeellisenä ja elämänlaadun tietyn tasoisena. Näissä tapauksissa voit omista toiveistasi ottaa maininnan joko hoitotestamenttiin tai edunvalvontavaltakirjaan. Jotta voit varmistaa palveluasumiseen liittyvien toiveidesi toteutumisesta.
Valitettavan usein kuulee tapauksista, joissa lapset eivät haluakaan vanhemmalleen parasta mahdollista elintasoa vaan miettivät vain oman perintönsä hupenevan ”turhuuksiin”. Jos et itse pysty päättämään asioistasi tai et ole oikealla tavalla aikanaan tahtoasi ilmaissut, saattaa lopputuloksena olla se, että asut sellaisessa palvelutalossa, johon et olisi pahinta vihollistasikaan halunnut.
Hyvä on myös huomioida, että pienistäkin asioista voi kuolemasi jälkeen tulla valtava riita perinnönjakovaiheessa, jolloin myös juristien mukaan tullessa pesänjakokulut alkavat pyöriä tuhansissa euroissa. Saattaa hyvinkin olla, että olet elinaikanasi halunnut, että lompakossasi on aina käteistä ja että olet näistä sitten maksanut omia virkistysmenojasi. Perillisten silmissä nämä käteisnostot saatetaan kuitenkin tulkita kavaltamiseksi, kun käteisvarojen käyttökohdetta on mahdotonta selvittää. Epäilyt kohdistuvat tällöin siis henkilöön, joka on asioitasi hoitanut tai muuten sinua paljon hyvää hyvyyttään auttanut. Nämä tilanteet ovat hyvinkin yleisiä, joten ne on hyvä huomioida näitä asiakirjoja laatiessaan ja miettiä pitäisikö tällaisista asioista ottaa nimenomainen maininta asiakirjoihin.
Jos kaikki tällaiset tapahtumat halutaan huomioida ja asiakirjoihin tulevat ehdot halutaan omaisia sitovaksi, kannattaa turvautua juristin apuun.
Edunvalvonta-asioita hoitavat asianajajat
Asianajajaliiton asianajaja-haku (huom. kannattaa kysellä myös perhe- ja perintöoikeudellisia asioita hoitavilta asianajajilta, sillä valtaosa edunvalvonta-asioita hoitavista asianajajista ei näy tällä listalla)
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. hoitotestamentista)
Tarkempaa tietoa löydät alla olevien linkkien kautta
Blogikirjoituksia aiheeseen liittyen