Miten tehdä edunvalvontavaltuutus?
Valtakirjan muotovaatimukset
Edunvalvontavaltakirjan muotovaatimukset ovat pitkälti samat kuin testamentilla. Mikäli joku alla mainituista vaatimuksista puuttuu asiakirjasta, on valtakirjassa muotovirhe, joka vaikuttaa pätevyyteen. Edunvalvontavaltakirjaa ei kuitenkaan voi tehdä puolisoiden kesken keskinäisen testamentin tapaan, vaan molempien tulee laatia omat edunvalvontavaltakirjat.
1. Kirjallisuusvaatimus
Valtakirja edunvalvontavaltuutusta varten on tehtävä kirjallisesti.
2. Allekirjoitus
Edunvalvontavaltakirja tulee allekirjoittaa kahden todistajan läsnäollessa tai todistaa heille jälkikäteen allekirjoituksensa omaksi. Suostumuksia valtuutetuilta ei tarvitse olla tässä vaiheessa. Ne otetaan sitten vahvistusvaiheessa.
3. Todistajat
Todistajina tulee olla kaksi esteetöntä, 18 vuotta täyttänyttä ja oikeustoimikelpoista henkilöä, jotka ovat yhtä aikaa läsnä todistamassa. Heidän tulee myös tietää, että kyse on edunvalvontavaltakirjasta. Sisältöä ei ole pakko todistajille paljastaa, mutta heidän tulee varmistua siitä, että valtuuttaja ymmärtää valtakirjan merkityksen.
4. Valtakirjan sisältö
Valtakirjasta on lisäksi käytävä ilmi:
1) valtuuttamistarkoitus;
2) asiat, joissa valtuutettu oikeutetaan edustamaan valtuuttajaa;
3) valtuuttaja ja valtuutettu; sekä
4) määräys, jonka mukaan valtuutus tulee voimaan siinä tapauksessa, että valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan.
Valtakirjan sisältö
Valtakirjalla voit määrätä melko laajastikin toivomistasi asioista ja niiden hoitamisesta, kuten kiinteistöjen myyntioikeudesta ja myynnin ehdoista, palveluasumiseen liittyvistä asioista, arvoltaan pienempien lahjoitusten antamisesta, mihin varojasi saa tai tulee käyttää, jne. Eli oikeastaan hyvinkin laajasti voit päättää miten asioitasi tulee hoitaa.
Voit myös asettaa velvollisuuksia valtuutetulle tai vapauttaa hänet tietyistä velvollisuuksista.
Jos kuitenkin haluat tarkempia määräyksiä, kannattaa jo turvautua juristin apuun, jotta toivomasi asiat varmasti toteutuvat ja valtuutetulla on riittävät oikeudet ja velvollisuudet. Koska edunvalvontavaltuutuslaki ei ole läheskään kaikille juristeille tuttu, kannattaa todella harkita ymmärtääkö tällöin maallikkona asiaa sen paremmin.
Lue lisää
Valmis edunvalvontavaltakirja sähköpostiisi 15 euroa (suppea)
Edunvalvontavaltuutuspaketti 97 euroa (laaja)
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. edunvalvontavaltakirjasta)