
Mitä tuomioistuimessa tapahtuu?
Osa 3/3: Istunnon jälkeen
Onko sinulla tuomioistuinkäsittely tulossa ja ainut kokemuksesi oikeusistunnoista on tv-sarjojen värikkäät ja vauhdikaslentoiset istunnot. Oikeuden istuntoon osallistuminen on yleensä ainutkertainen tilanne ja tästä syystä ennen istuntoa voi mietityttää, että mitä siellä oikeussalin ovien takana tapahtuu. Älä kuitenkaan huoli, sillä suomalaiset oikeusistunnot ovat hyvin kaukana amerikkalaisten tv-sarjojen istunnoista ja niiden teatraalisuudesta. Istunnot etenevät yleensä samaa tuttua kaavaa noudattaen. Olemme koonneet tähän kolmeosaiseen blogisarjaamme vinkkejä miten voit valmistautua istuntoon, sekä mitä istunnossa ja sen jälkeen tapahtuu. Vinkkiemme avulla selviät istunnosta kuin istunnosta varmoin ja asiantuntevin ottein.
Istunnon jälkeen on kolmas ja viimeinen kirjoitukseni blogisarjassa ”Mitä tuomioistuimessa tapahtuu”. Tämä kirjoitus käsittelee istunnon jälkeistä aikaa. Jos haluat perehtyä siihen, miten mielestäni istuntoon tulisi valmistautua tai mitä istunnossa tapahtuu, niin käy kurkkaamassa aiemmat kirjoitukset.
Älä osallistu vihaisiin jälkipeleihin vastapuolen kanssa
Istunnon jälkeen voi oman avustajan kanssa keskustella siitä, miten istuntopäivä meni. Istunnon jälkeen ei missään nimessä kuitenkaan kannata osallistua mihinkään vihaisiin jälkipeleihin vastapuolen kanssa paikan päällä, puheluilla, viesteillä tai sosiaalisessa mediassa. Paras on mennä kotiin rauhoittumaan raskaan päivän jälkeen ja odottaa rauhassa tuomioistuimen päätöstä.
Tuomion läpikäyminen
Kun tuomio tulee, sinulla on mahdollisuus käydä sen sisältö läpi oman avustajasi kanssa, joka kertoo sinulle mitä tuomio tarkoittaa ja miten sitä tulee noudattaa.
Pitäisikö tuomiosta valittaa?
Samalla, kun käyt avustajan kanssa läpi tuomiota, käytte myös läpi sen, että pitäisikö tuomiosta valittaa. Mikäli olet tyytymätön tuomioon, tyytymättömyys tulee ilmoittaa käräjäoikeuteen 7 päivän sisällä tuomion antamisesta joko suullisesti tai esimerkiksi sähköpostitse.
Tämä ei vielä tarkoita, että sinun pitää valittaa asiasta. Kun olet ajoissa ilmoittanut tyytymättömyytesi, voit valittaa tuomiosta ylempään oikeusasteeseen.
Blogisarjan aikaisemmat kirjoitukset:
Mitä tuomioistuimessa tapahtuu? Osa 1/3: Ennen istuntoa
Mitä tuomioistuimessa tapahtuu? Osa 2/3: Oikeuden istunnossa
Kirjoittanut Saara Ahotupa, lakimies
Saara Ahotupa / Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
Saaralla on vankka kokemus erityisesti lapsiasioista ja oikeudenkäynneistä.
Varaa aika Saara Ahotuvalle