Mitä tapahtuu pesänjakokokouksen jälkeen?
Tässä kirjoituksessa käyn läpi etenemistä ensimmäisen pesänselvitys tai pesänjakokokouksen jälkeen.
Jos kyse on ollut pesänselvityskokouksesta, on kokouksen pääasiallinen tehtävä ollut pesän jakokuntoon saattaminen. Usein tällöin on käsitelty alustavasti jo myös varsinaiseen jakoon liittyviä asioita, kuten saatuja ennakkoperintöjä, tms.
Molemmissa tapauksessa ovat jatkotoimenpiteet kuitenkin pitkälti samat.
Harkitse lainopillista apua
Jos ensimmäisen kokouksen jälkeen huomasit, että oman oikeusturvan kannalta tarvitsetkin juristia, etsi omaan tapaukseesi sopiva juristi mahdollisimman pian. Voit kustannussyistä hyödyntää juristia myös vain lausuman antamiseen tai neuvonantajaksi taustalle.
Jatkotoimenpiteet
Jos kokouksessa sovittiin, että hoidat itse joitakin selvitykseen tai jakoon liittyviä toimenpiteitä, niin tee nämä sovitusti.
Usein jatkotoimenpiteisiin kuuluu myös omaisuuden realisoimista tai muuten jakokuntoon saattamista ja myös mahdollisten sovintoneuvotteluiden jatkamista. Aikaa vierähtääkin monesti useampikin kuukausi ennen kuin seuraavaa kokousta voidaan järjestää. Tämä riippuu tehtävistä selvityksistä, omaisuuden realisoinnin vaikeudesta, sovintoneuvotteluiden tahmeudesta tai milloin mistäkin.
Pidä pesänjakaja kuitenkin aina ajantasalla asian etenemisestä, saaduista selvityksistä, aiheutuneista viivästyksistä, yms.
Avoimen kommunikoinnin vuoksi kannattaa laittaa kaikki pesänjakajalle lähettämäsi viesti myös vastapuolen juristille tai vastapuolelle. Samalla tämä vähentää pesänjakajan työtä ja siten pesään aiheutuvia kustannuksia. Pesänjakaja on velvollinen puolueettomuutensa ja tasapuolisuuden varmistamiseksi pitämään myös vastapuolen ajantasalla oleellisista asioista. Manipuloinnin ja yllätys-momentin yritykset eivät siis johda mihinkään vaan lisäävät vain kustannuksia.
Pöytäkirjat
Varmista pöytäkirjoista, että kaikki kokouksessa mainitsemasi asiat ja etukäteen lähettämäsi vaatimukset on varmasti kirjattu pöytäkirjaan. Varmista myös, että kaikki muut kokouksessa läpikäydyt asiat, esitetyt väitteet ja vaatimukset, yms. on kirjattu oikein pöytäkirjaan.
Tämä on erityisen tärkeätä, sillä pesänjakaja lopullista päätöstä tehdessään nojautuu ensisijaisesti pöytäkirjoihin. Jos joku itsellesi ja oman asiasi kannalta tärkeä suullisesti esittämäsi asia on jäänyt pois pöytäkirjasta, saattaa oikeusturvasi vaarantua. Jos asiaasi ei lopullisessa päätöksessä sitten ole huomioitu ja se olisi ollut merkittävä todiste tai osoitus asian ratkaisemisesta eduksesi, voit toki aina valittaa päätöksestä tuomioistuimeen. Mutta jos asiastasi ei löydy mainintaa mistään pöytäkirjasta, saattaa asia vaikuttaa tuomioistuimelle siltä, ettei asiaa ole tuotu edes esiin ja päätös on pesänjakajan tiedossa olleiden seikkojen ja esitettyjen vaatimusten perusteella oikein.
Harkitse sovintoa
Jos kokouksessa tuli esiin sellaisia tekijöitä, joiden vuoksi omat menestymismahdollisuutesi ovatkin olettamaasi heikommat, harkitse sovintoa jo tässä vaiheessa. Valitettavan usein on asiakas halunnut taistella kynsin hampain oikeuksiensa toteutumisesta ja on kieltäytynyt erittäin hyvistä sovintoehdotuksista ja sitten pesänjakajan tekemä päätös on ollut ”tyhjää käteen”!! Mieti siis todella tarkkaan vaatimustesi menestymismahdollisuutet. Pahin virhe on, että taistelet vain periaatteen vuoksi ja näet sovinnon tai myönnytyksen vain häviämisenä tai alistumisena toisen tahtoon. Usein se on juuri se viisaampi taho, joka on aidosti valmis harkitsemaan sovintoa, eli tekemään myönnytyksiä omissa vaatimuksissaan.
Lausumat
Jos olet kokouksessa pyytänyt mahdollisuuden antaa lausuman jostakin tietystä asiasta, lähetä se pesänjakajalle ja vastapuolelle sovitun määräajan puitteissa.
Jos taas vastapuoli on halunnut lausua kirjallisesti jostakin asiasta, vaadi mahdollisuutta antaa oma vastauksesi esittämäsi määräajan puitteissa.
Määräajat vastausten ja lausumien antamiselle eivät ole samalla tavalla kiveen lyötyjä kuin käräjäoikeudelle annetut. Jos et siis saa vastausta tai lausumaa laadittua määräajallaan, pyydä rohkeasti jatkoaikaa ja kerro syy tähän. Tässä ei kannata yrittää manipuloida tilannetta ja pyrkiä turhiin viivästyksiin. Loppupeleissä jakaja saa kuitenkin ratkaistua asian, jos näyttää siltä, ettei sovintoa asiassa ole saavutettavissa ja osapuolille on annettu riittävästi aikaa kaikkien vaatimustensa esittämiseksi.
Odota jatko-ohjeita pesänjakajalta
Kun kaikki sovitut jatkotoimenpiteet on tehty, voit odotella joko sovittua seuraavaa kokousta tai pesänjakajan jatko-ohjeita.
Lue lisää
Blogikirjoituksia aiheeseen liittyen
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)