
Avioehtosopimuksia laatiessani tulee usein vastaan asiakkaiden väärinkäsityksiä siitä, mistä asioista avioehtosopimuksella voi sopia. Hämmentävän usein ollaan siinä käsityksessä, että avioehtosopimus on kaiken kattava sopimus, jolla voidaan sopia myös siitä miten omaisuus tarkalleen ottaen jaetaan avioliiton päättyessä eroon tai kuolemaan.
Mikä avioehtosopimus on?
Avioehtosopimus on sopimus, jolla sovitaan mihin toistensa omaisuuteen puolisoilla on avio-oikeus ja mihin ei ole. Kattavin ja yleisin sopimusvaihtoehto onkin sellainen, jossa molemmilta puolisoilta on poissuljettu avio-oikeus kaikkeen toistensa omaisuuteen. Molempien puolisoiden koko omaisuus on tällöin avio-oikeudesta vapaata omaisuutta, johon toisella puolisolla ei ole mitään oikeutta.
Mitä avioehtosopimuksella voi sopia?
Avioehtosopimuksella edellä mainitun mukaisesti voi sopia avio-oikeuden ulottuvuudesta, eli siitä, mihin toistensa omaisuuteen puolisoilla on tai ei ole avio-oikeutta.
Avio-oikeus voidaan poissulkea siis joko koko omaisuudesta tai vain tietystä omaisuudesta, kuten perintönä tai lahjana saadusta omaisuudesta, ennen avioliittoa hankitusta omaisuudesta, yritysvarallisuudesta, kesämökistä, tai mistä tahansa muusta yksittäisestä omaisuuserästä.
Avio-oikeus voidaan poissulkea myös tuotoista ja sopimuksella voidaan myös sopia, että jonkin omaisuuden sijaantullut omaisuus onkin avio-oikeuden alaista. Yleisesti ottaen tuotot pitää aina erikseen mainita, jollei kyse ole sitten koko omaisuuden poissulkevasta avioehdosta, ja sijaantullut omaisuus on automaattisesti samanluontoista kuin alkuperäinen omaisuus. Eli jos on avioehdolla poissulkenut toiselta puolisolta avio-oikeuden omistamaansa kesämökkiin, on hyvä miettiä haluaako poissulkea toisen puolison oikeuden myös mökistä mahdollisesti saatuihin vuokratuloihin tai mökin myynnistä saatuihin varoihin vai onko vain tärkeintä esimerkiksi säilyttää mökki suvussa mahdollisen avioeron sattuessa.
Avioehdolla voidaan myös sopia sen voimassaolosta vain tietyksi ajaksi, kuten 5 ensimmäiseksi avioliittovuodeksi tai että se on voimassa vain tietyissä tilanteissa, kuten avioliiton päättyessä avioeroon.
Voiko sopimuksen laatia itse?
Minkä tahansa asiakirjan voi toki laatia itse, mutta tärkeintä on aina, että ymmärtää täysin mitä on tekemässä, mitkä ovat laaditun asiakirjan pätevyyden edellytykset ja seuraamukset, mihin kaikkeen kyseinen asiakirja vaikuttaa ja missä tilanteissa sen olemassaolo tai sisältö tulee huomioida. Usein sopimukset laaditaan liiankin hyvällä itsevarmuudella, mutta jälkikäteen sitten osoittautuu, että olisikin ollut taloudellisesti tai verotuksellisesti järkevämpää laatia hieman erisisältöinen avioehtosopimus.
AINA kannattaa vähintäänkin varmistaa asiantuntevalla juristilla mahdollisen itse laatimansa asiakirjan sisällön seuraamukset ja vaikutukset eri tilanteissa. Näin saa varmuuden siitä, että laaditun sisältöinen asiakirja on juuri omaan tapaukseen riittävä.
Alla hieman lisäluettavaa aiheeseen liittyen. Muotovaatimuksista ja muista pätevyyteen vaikuttavista seikoista löytyy myös kirjoituksia täältä.
- Osituksen esisopimus
- Avioehtosopimuksen vaikutukset kuolintapauksessa (osa 1) – Lesken oikeudet
- Avioehtosopimuksen vaikutukset kuolintapauksessa (osa 2) – Verotus
Tilaa avioehtosopimus
Lue lisää palveluista
Avioeropaketti
Parisuhteeseen liittyviä blogikirjoituksia
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen