Lapsen tapaamiset joululomalla
Joulu on tulossa ja tuoreissa erotapauksissa saattaa tulla eteen erimielisyyksiä siitä, miten joulunvietosta lapsen kanssa tulisi sopia. Tässä kirjoituksessa käyn läpi yleisimpiä vaihtoehtoja eri vaihtoehdoista, joita vanhemmat sopivat joulutapaamisten osalta. Jälleen on hyvä muistaa, ettei tässä ole yhtä yhtenäistä suositusta tai käytäntöä, vaan jokainen tapaus on omansa. Olen jokin aika sitten kirjoittanut myös muuta tapaamissopimusten sisällöstä.
Tapaamisten muutoin ollessa säännölliset ja kulkien sovitulla rytmillä, on joulunaika kuitenkin aika, jolloin perus tapaamisrytmistä poiketaan.
Yleisimmin sovitut vaihtoehdot
- Kenties se kaikkein yleisin vaihtoehto on vuorovuosikäytäntö joulunvieton osalta, eli yksi vanhempi viettää parillisina vuosina joulun lapsen kanssa ja toinen sitten parittomina vuosina. Joulun vieton alkuajankohta vaihtelee joko koulujen päättymispäivästää, sitä seuraavasta aamusta tai 23.12 alkaen. Valtaosa tapaamista päättyy joko tapaninpäivänä tai 30.12, jolloin toinen vanhempi viettää vastaavasti uudenvuoden lapsen kanssa.
- Toiseksi yleisin vaihtoehto lienee se, että yksi vanhempi viettää vuorovuosin jouluaaton ja toinen joulupäivän lapsen kanssa. Näin joulun ajan sukulointi saadaan hoidettua mahdollisimman tasapuolisesti.
- Lapsi saattaa myös vakiintuneesti viettää joulun aina tietyn vanhemman kanssa. Syinä tähän saattaa olla, että joulu ja sen merkitys on korostuneempi yhden vanhemman luona ja siten se vanhempi, joka ei kenties ole ”joulu-ihminen” luopuu, lapsen etu etusijalla, mahdollisuudesta viettää vuorovuosittain joulu lapsen kanssa. Tällöin vanhemmat saattavat sopia esimerkiksi uudesta vuodesta vastaavasti, eli että se vanhempi joka ei tapaa lastaan jouluna, tapaakin lapsen vakiintuneesti aina uudenvuoden ajan.
Nämä ovat omissa hoitamissani jutuissa kolme yleisimmin käytettyä vaihtoehtoa, mutta asiat ovat siis täysin sovittavissa. Hyvin sopuisissa eroissa, joissa lapsen etu on todella laitettu etusijalle ja vanhempien riidat taka-alalle, on joulut jopa vietetty yhdessä. Ja tietysti mikäs lapselle sen parempaa kuin nähdä eronneet vanhempansa täysin sovussa keskenään ja asiallisesti käyttäytyen. Mutta asiat eivät aina ole niin ruusuisia eikä kaikki välttämättä mene eron jälkeen kuin Strömsössä…
Esimerkkejä eri mallilausekkeista
Olen tähän laatinut esimerkkejä tapaamissopimuksen sisältöön otetuista yleisimmistä lausekkeista, joista toivon olevan apua, jos lapsen/lasten joulun vietosta ei omassa tapauksessasi ole vielä päästy sopimukseen. Vaihtoehdot on laadittu kahdenlaisina, mutta lopputulos on sama. Sanamuodot siis vain ovat erilaisia ja toisen yksilöinti vaihdon osalta tarkempi. Mitä riitaisempi tapaus, sitä yksilöidymmin vaihtoajoista ja vaihtopaikoista on syytä sopia. Hyvin riitaisissa tapauksissa sisältö on siis allaolevia ehdotuksiakin yksilöidympi.
- Lapsi tapaa [etävanhempaa] parillisina vuosina koulujen joululoman ensimmäisestä lomapäivästä kello 10:stä alkaen 26.12. kello 18:aan saakka ja parittomina vuosina 26.12. kello 18:sta alkaen koulujen joululoman päättymispäivään kello 18:aan saakka.
TAI Lapsi viettää [etävanhemman] kanssa joulun parillisina vuosina siten, että [etävanhempi] noutaa lapsen koulujen joululoman ensimmäisenä lomapäivänä kello 10 ja palauttaa lapsen 26.12. kello 18 ja parittomina vuosina noutaa lapsen 26.12. kello 18 ja palauttaa koulujen joululoman päättymispäivänä kello 18. - Lapsi tapaa [etävanhempaa] parillisina vuosina 23.12 klo 18 alkaen 25.12 kello 10:een saakka ja parittomina vuosina 25.12 klo 10 alkaen 26.12 klo 18 saakka.
TAI Lapsi viettää [etävanhemman] kanssa parillisina vuosina jouluaaton siten, että [etävanhempi] noutaa lapsen 23.12 klo 18 ja palauttaa 25.12 klo 10 ja parittomina vuosina joulun pyhät siten, että noutaa lapsen 25.12 klo 10 ja palauttaa 26.12 klo 18.00. - Lapsi viettää joulut [lähivanhemman] luona ja tapaa [etävanhempaa] 30.12 klo 18 alkaen 1.1. klo 18 saakka.
TAI Lapsi viettää joulun joka vuosi [lähivanhemman] luona ja uudenvuoden [etävanhemman] luona siten, että [etävanhempi] noutaa lapsen 30.12 klo 18 ja palauttaa lapsen 1.1.klo 18.
Näitä sanamuotoja voi muokata haluamansalaisekseen ja samoin päivämääriä ja kellonaikoja. Näistä kuitenkin saa vähän ajatusta siitä miten sopimuksen sisällön voi muotoilla.
Lue lisää:
Lapsiasioihin liittyviä blogikirjoituksia
Lapsen tapaamissopimuksen sisältö
Millainen on hyvä tapaamissopimus?
Toteutuvatko lapsesi tapaamiset sovitunlaisina?
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen
Lisäksi: