Laillinen perinnönjako
Tässä kirjoituksessa käsittelen laillisen perinnönjaon edellytyksiä silloin, kun kyse on sopimusjaosta. Sopimusjaossa kaikkien osakkaiden on oltava yksimielisiä perinnönjaon sisällöstä, kun taas toimitusjaossa pesänjakaja toimittaa jaon.
Laillinen perinnönjako on eri asia kuin lainvoimainen jako, muotovirheinen jakokirja tai perinnönjaon moittiminen. Turhan työn välttämiseksi tulisikin aina ensin miettiä onko jako ylipäätänsä laillinen ennen kuin lähtee sitä turhaan moittimaan.
Jos perinnönjako osoittautuu laittomaksi, ei sitä tarvitse moittia. Tämä johtuu siitä, ettei laillista jakoa ole suoritettu, jolloin ei myöskään ole olemassa mitään sellaista perinnönjakoa, jota voisi edes moittia.
Laillisen jaon edellytykset
Kokouskutsu
Kaikki pesän osakkaat tulee todisteellisesti kutsua perinnönjakokokokouseen. Tässä riittää se, että voidaan jälkikäteen osoittaa kutsun lähteneen. Kokouskutsussa tulee mainita jakokouksen aika ja paikka.
Kutsussa tulee ilmoittaa mitä kokous koskee, eli onko kyse normaalista kokouksesta vai onko kyse kokouksesta, jossa omaisuus on tarkoitus lopullisesti jakaa. Läsnäolo kokouksissa ei ole pakollista, mutta mikäli kyse on lopullisesta perinnönjakokokouksesta, on osakkaalla eri intressi lausua oma käsityksensä jaosta ja sen perusteista. Tästä syystä kokouksen tarkoitus tulee ilmoittaa selvästi kutsussa. Itse allekirjoitukset voidaan sitten ottaa jakokirjaan eri aikoina.
Tällöin tulee noudattaa myös kohtuullista kutsumisaikaa, jotta osakkaat voivat asianmukaisesti valmistautua kokoukseen tai jotta heillä on aikaa halutessaan hoitaa paikalle valtuutettu edustamaan itseään.
Tilaisuus lausua käsityksensä
Jokaiselle osakkaalle tulee varata mahdollisuus lausua käsityksensä jakoon liittyvistä perusteista. Jos kokoukseen ei haluta osallistua henkilökohtaisesti, voi osakas lausua käsityksensä myös kirjallisesti. Kirjallisen lausuman antamisessa kannattaa aina turvautua lainoppineen apuun.
Edustus kokouksessa
Jokaisen osakkaan tulee myös olla asianmukaisesti edustettuna. Vajaavaltaisten, poissaolevien (sijainti tuntematon) ja oikeustoimikelvottomien osalta tämä tarkoittaa edunvalvojan määräämistä. Mikäli jonkun pesän osakkaan pesäosuus on ulosmitattu, tulee ulosottomieheltä pyytää myös lupa perinnönjakoon.
Mikäli kokousaika ei itselle sovi ja haluaa tulla paikan päälle, voi valtuuttaa tällöin jonkun toisen henkilön edustamaan itseään. Oman käsityksensä jakoon liittyvistä perusteista voi siis joko kirjallisesti, valtuutetun välityksellä tai itse henkilökohtaisesti kokoukseen osallistumalla.
Reaalista jakoa ei ole suoritettu
Jos jakokirjassa on mainittu vain suhteellisista (1/3) tai arvomääräisistä (50 000 euroa) osuuksista, ei kyse ole vielä laillisesta jaosta. Jotta jako olisi laillinen, tulee myös reaalinen jako, eli esinekohtainen jako tehdä jakokirjalla.
Puuttuvat allekirjoitukset
Jako on myös laiton sillä perusteella, etteivät kaikki osakkaat ole allekirjoittaneet jakokirjaa tai allekirjoitus on väärennetty. Allekirjoittajana voi olla asianosainen itse tai tämän valtuuttama henkilö.
Allekirjoitushetkellä ei kaikkien tarvitse olla yhtä aikaa läsnä, mutta itse jakokirjan siis tulee olla kaikkien allekirjoittama. Usein eri paikkakunnalla asuvat ovatkin muutoin ennakkoon hyväksyneet allekirjoitettavan jakokirjan ja itse allekirjoitustilaisuudessa läsnäolevat allekirjoittavat kaikki kappaleet jakokirjasta ja ne lähetetään sitten poissaoleville allekirjoituskiertoon.
Lue lisää
Blogikirjoituksia aiheeseen liittyen
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)