
Kuka maksaa hautajaiskulut?
Käsittelen tässä kirjoituksessa riitaisissa pesissä aiheutuvia ongelmia liittyen lähinnä siihen, kuka maksaa hautajaiskulut ja kuka niistä loppupeleissä vastaa.
Mitä hautajaiskulut kattavat?
Hautajaiskuluja ovat kaikki sellaiset kulut, jotka ovat aiheutuneet vainajan hautaamisesta ja hautajaisista, kuten:
- arkku,
- hautajaisten pitopalvelu ja muut hautajaisiin liittyvät kulut,
- tuhkaus tai hautaus,
- vainajan vaatteet,
- hautajaisten kuvaus,
- lehti-ilmoitukset (kuolin- ja kiitosilmoitus),
- hautakiven kaiverrus tai uusi hautakivi.
Kuka yleensä sopii järjestelyistä?
Useimmiten läheisen hautajaisia ryhtyy valmistelemaan ja järjestelemään leski tai vainajan lapset. Ja yleensä tämä tapahtuu näiden välisessä yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä.
Hankaluuksia aiheutuu tilanteissa, ja erityisesti uusperheissä, jossa leski ja lapset joko eivät ole kanssakäymisissä tai heidän välillään on epäluottamusta tai muuta riitaisuutta.
Kuka hautajaiskulut maksaa?
Lähtökohtaisesti kaikki kohtuulliset hautajaisiin ja hautaukseen liittyvät kulut voidaan maksaa suoraan vainajan tililtä. Tähän ei tarvita edes valtakirjoja osakkailta. Hautajaiskulut ovat pesänselvityskuluja, jotka maksetaan aina pesästä pois ennen perintöosuuksien maksamista.
Kuka vastaa hautajaiskuluista erimielisyystilanteessa?
Joskus käy kuitenkin niin, ettei tilillä ole riittävästi käteisvaroja, vaikka pesässä muuta varallisuutta olisikin.
Tai sitten voi käydä niin, että pesän osakkaat ovat erimielisiä hautajaisjärjestelyistä, ovatko hautajaiset olleet sovitunlaiset, ovatko kaikki päässeet vaikuttamaan hautajaisjärjestelyihin tai kiven hankintaan, ovatko ne olleet liian kalliit ja kenen tulisi kuluista loppupeleissä vastata.
Useimmiten eripuraa aiheuttavat tilanteet, joissa leski, joka ei ole saamassa kuolinpesästä mitään, on järjestänyt hulppeat hautajaiset ja nämä maksetaan kuolinpesän tililtä. Koska leskelle tällä ei ole tällöin taloudellista vaikutusta, jää koko potti tällöin käytännössä perillisten kontolle, sillä summa pienentää heidän perintöosuuksiaan.
Mitä huonommat välit perillisillä ja leskellä on, sitä kalliimmat hautajaiset leski tuntuu usein järjestävän. Ja nimenomaan siis silloin, kun hän itse ei ole saamassa mitään pesästä. Ja tietysti tämä tällöin tosiasiallisesti tehdään perillisten kustannuksella, sillä menot maksetaan kuolinpesästä. Yleistä on tällöin myös se, että perillisten oikeutta kutsua hautajaisiin haluamiansa henkilöitä tai mahdollisuutta vaikuttaa hautajaisten sisältöön on haluttu rajoittaa tai tämä jopa varta vasten kielletty.
Lähtökohtaisesti pesänselvityskuluista, joita hautajaiskustannukset siis ovat, vastaa kuolinpesä, mutta jos maksamisesta tulee eripuraa tai pesässä ei olekaan varoja, saattaa maksuvastuu kaatua tilaajan niskoille. Sanoisin kuitenkin, että tässäkin on poikkeuksien poikkeuksia, joten epävarmoissa tilanteissa kannattaa aina harkita tarkkaan kuinka omatoimisesti haluaa toimia jo ennen kuin laittaa nimensä paperiin. Yhtä lailla on täysi oikeus vaatia osaa kohtuuttoman suurista hautajaiskuluista kaatuvan tilaajan vastuulle.
Vainajan veloista eivät osakkaat joudu henkilökohtaiseen vastuuseen, eli veloista, jotka ovat aiheutuneet vainajan elinaikana. Pesänselvityskulujen osalta tilanne on hieman toinen. Velkojat voivat periä saataviaan tilaajalta, jos pesä on esimerkiksi ylivelkainen tai maksuja jätetään maksamatta. Tämä on hyvä ymmärtää.
Huomioitavia asioita
- Kuolinpesän sopimuksia ei voi kuolinpesän muita osakkaita sitovasti tehdä yksi osakas yksin ilman muiden valtuutusta tai muuta hyväksyntää.
- Jos osallistut hautajaisiin tai et muuten ilmaise kantaasi hautajaisjärjestelyihin tai ettet hyväksy niitä, saatat näin tulleesi hiljaisesti hyväksyneesi huikean kalliit hautajaisjärjestelyt.
- Käytännössä hautajaisjärjestelyistä sopii yksi henkilö, joka on ollut vainajalle läheisin.
- Tilaukset voidaan tehdä kuolinpesän nimiin, tilaajan nimiin tai molempien nimiin.
- Oman selustansa turvaamiseksi usein palveluntarjoaja haluaa tilaajan nimen sopimuksiin ja laskuihin.
Miten turvaat oman selustasi?
Jos olet itse järjestämässä hautajaisia:
- Ota muut perilliset tilanteen mukaan osallisiksi järjestelyihin.
- Ota todiste (sähköposti, tekstiviesti tai muu) siitä, että perilliset ovat suostuneet valitsemiisi järjestelyihin ja kustannuksiin tai siitä, että saat vapauden toimia valitsemillasi ratkaisuilla.
- Kommunikoi riittävästi.
- Kutsu perilliset hautajaisiin!
- Anna perillisten tilanteen mukaan myös kutsua haluamiaan henkilöitä tilaisuuteen.
Jos joku muu on järjestämässä hautajaisia:
- Ilmaise kantasi todisteellisesti (sähköposti, tekstiviesti tai muu vastaava), jos et hyväksy suunniteltujen hautajaisten laajuutta tai tyyliä. Pelkkä hiljaisuus ei riitä. Ilmoita tarvittaessa mahdollisesta kielteisestä kannastasi myös hautajaisjärjestäjälle. Sama koskee hautakiveä tai sen kaivertamista.
- Ilmaise kantasi selkeästi myös siinä tilanteessa, että annat tilaajalle täyden vallan päättää järjestelyistä.
- Jos haluat vaikuttaa hautajaisjärjestelyihin, pyri sopimaan tilaajan kanssa omien toiveittesi toteuttamisesta ja hautajaisiin kutsuttavista henkilöistä.
- Jos et hyväksy jo tiedossa olevan hautajaislaskun määrää, voit ilmoittaa pankkiin, että pesä on riitainen ja hautajaismaksuja ei saa maksaa tililtä. Vaadi asian kirjaamista.
- Perunkirjoitustilaisuudessa voit tuoda ilmi, että hyväksyt hautajaiskuluista vain tietyn, kohtuullisen euromäärän ja muut tulee jättää tilaajan vastuulle. Huom. perunkirjoituksessa vähennyksiin huomioidaan vain kohtuullinen määrä ja jos sovitaan, että tilaaja maksaa laskusta osan, ei tuota osuutta huomioida vähennyksenä perintöverotuksessa.
- Esitä sama vaatimus viimeistään osituksessa tai perinnönjakotilaisuudessa, jos asiasta ei sitä ennen ole päästy sopimukseen.
Lisää tietoa
Aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia.
Varaa aika ilmaiseen tilannekartoitukseen.