Koska perintövero pitää maksaa?
Aikaisemmin perukirjat käsiteltiin ja verotuspäätökset annettiin vainajan viimeisen asuinkunnan verotoimistossa. Verottajan päätöksen saamisessa kesti lähemmäs 12 kuukautta perukirjan toimittamisesta verottajalle.
Nykyään perukirjat lähetetään edelleen vainajan viimeisen asuinkunnan verotoimistoon, mutta päätös saatetaan tehdä jossain aivan toisessa verotoimistossa. Näin verottaja on saattanut joissakin tapauksessa lähettää päätöksen jopa 3 kuukauden kuluttua perukirjan toimittamisesta. Tämä on jo poikkeuksellista, mutta tämän uuden delegointikäytännön jälkeen perukirjojen käsittelyajat ovat merkittävästi lyhentyneet.
Itse varoitan edelleen asiakkaita aina varautumaan 6-12 kuukauden odotusaikaan perukirjan toimittamisesta, mutta muistutan myös tästä nopeutuneesta mahdollisuudesta. Päätös ei kuitenkaan tule viikkojen sisällä kuten yllättävän usein luullaan.
Maksuaika
Kun veropäätös sitten tulee, on tästä vielä hyvin maksuaikaa. Ensimmäisen erän eräpäivä on kolmen kuukauden kuluttua veropäätöksestä. Jos veron määrä on yli 500 euroa, tulevat verot maksettavaksi kahdessa erässä. Tällöin toisen erän eräpäivä on kahden kuukauden kuluttua ensimmäisen erän eräpäivästä.
Maksueriä voi myös olla useampi kuin kaksi, mutta tällöin kyse on sukupolvenvaihdoksesta ja yli 1700 euroa veron määrästä tulee kohdistua jäämistöön kuuluvaan maatilaan tai yritykseen, jonka toimintaa pidennyksen hakija tulee jatkamaan. Maksuaika voi tällöin olla korkeintaan viisi vuotta ja tätä maksuajan pidennystä tulee hakea Verohallinnolta hyvissä ajoin ennen verotuksen toimittamista.
Maksuaikaa voi saada myös siten, että pyytää verottajaa lykkäämään verotuksen toimittamista eli varsinaisen veropäätöksen antamista. Käytännössä tämä onnistuu helposti ja siihen suostutaan, silloin kun pesässä ollaan esimerkiksi juuri saamassa omaisuutta myytyä ja omaisuuden käypä arvo verotusta varten siten myös varmistettua. Näin vähenee myös myöhempien mahdollisten oikaisuvaatimusten lisäämä työ verottajaltakin. Jos varteenotettavaa syytä lykkäämiselle ei ole, ei verottaja ole nähnyt syytä myöskään lykätä päätöksen antamista.
Maksu kuolinpesän tililtä
Vero on aina henkilökohtainen eivätkä muut osakkaat joudu vastuuseen, jos joku jättää veronsa maksamatta. Perintöveroa ei tästä johtuen ole pakko maksaa kuolinpesän tililtä eikä kukaan voi sellaista vaatia.
Sovinnollisissa pesissä, joissa on riittävästi varoja eikä epäselvyyksiä, voidaan verot kaikkien osakkaiden suostumuksella kuitenkin maksaa kuolinpesän tililtä ja näin usein tehdäänkin.
Perintövero ennen perinnönjakoa
Vapautus perintöveron maksamisesta
Hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa voi verottajalta hakea verotuksesta vapauttamista. Tämä myönnetään vain mikäli veronmaksukyky on olennaisesti heikentynyt työttömyydestä, sairaudesta tai elatusvelvollisuudesta johtuen. Vapautuksen perusteena voi olla myös se, että veron periminen olisi kohtuutonta, tai muu erityinen syy.
Hallituksen esitys
Lue lisää
Blogikirjoituksia aiheeseen liittyen
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)