
Koska kannattaa laittaa ero vireille?
Saan usein ilmaisen
tilannekartoituksen kautta kyselyitä siitä, mikä on hyvä aika laittaa ero vireille; pitäisikö vielä odottaa vai kannattaako ero laittaa heti vireille.
Yhtä oikeaa vastausta tähän ei ole, mutta usein suurin motivaatio asian nopeuttamisessa on se, että pelätään puolison piilottavan omaisuuttaan ja suurin motivaatio eron viivyttelemisessä on, että puoliso on saamassa omaisuutta ja tästä hyötyvä haluaa sen huomioitavaksi osituksessa. Eli käytännössä katsoen asiaa pitkitetään tai nopeutetaan useimmiten taloudellisista syistä.
Nämä koskevat siis niitä tilanteita, joista itseltäni kysytään sopivaa hetkeä eron vireille laittamiseksi. Muutoin on toki selvää, että kun parisuhteen päättyminen vaikuttaa pysyvältä, laitetaan ero silloin vireille, sen enempää taktikoimatta.
Ositusperuste
Ositusperuste avioerotilanteessa on avioeron vireilletulohetki ja tarkoittaa sitä, että osituksessa huomioitava omaisuus määräytyy tuon hetken mukaan. Ositus tarkoittaa avio-oikeuden alaisen omaisuuden selvittämistä ja tasaamista
(Perheoikeus).
Esimerkiksi pankeista tilattavat saldotodistukset tilataan tuon eron vireilletulohetken mukaiselta päivältä. Tuossa saldotodistuksessa sitten näkyy kaikki tilit saldoineen ja velat tuolta päivältä.
Avioeron harkinta-aika
Avioeron harkinta-aika ei kuitenkaan ala ositusperusteen syntyhetkestä, eli avioeron vireilletulohetkestä, jollei avioerohakemusta ole laitettu yhdessä vireille. Jos hakemuksen on laittanut vireille vain toinen puolisoista, alkaa harkinta-aika siitä, kun hakemus on annettu tiedoksi toiselle puolisolle.
Koska ero kannattaa laittaa vireille?
Jos on epäilystä, että puoliso saattaa yrittää lopetella tilejään ja siirtää varojaan ”piiloon” ositusta varten, kannattaa ero laittaa mahdollisimman pian vireille. Näin omaisuus saadaan paremmin selvitettyä, kun kaikki eron vireilletulohetkellä voimassa olevat tilit näkyvät saldotodistuksissa tai saadaan muuten helpommin selvitettyä.
Harkinta-ajan alkamisen nopeuttamiseksi kannattaa eron vireilletulohetkeä myös nopeuttaa. Harkinta-ajan alusta alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika, jonka päätyttyä voidaan hakea lopullista eroa. Lopullisen avioeron jälkeen on puolisoilla sitten mahdollisuus vihkiytyä uuden mahdollisen puolison kanssa ja tuosta avioerotuomiosta alkaa myös oikeus
asumiskorvaukseen yhteiseen kotiin jääneeltä puolisolta.