VIDEO: Koska avioehtosopimuksen voi laatia itse?
Avioehtososopimuksen laatiminen mielletään hyvin helpoksi tehtäväksi ja sen voi joissakin tapauksessa vallan mainiosti laatia itse, eli siihen ei ole mitään lakiin perustuvaa velvollisuutta käyttää juristia.
Oikeastaan tärkeintä on huomioida riittääkö itselle pelkkä turva avioerotilanteessa, vai haluaako huomioida myös perillisten, puolison tai oman asemansa, mikäli avioliitto päättyy kuolemaan.
Pelkän erotilanteen ja kaiken omaisuuden kattava avioehtosopimus on niin yksinkertainen ja selkeä asiakirja laatia, että jos vain ymmärtää noudattaa muotovaatimuksia, niin sen voi siis vallan mainiosti laatia itse.
Mutta mikäli halutaan huomioida myös perintöoikeudellisia asioita tai kyse on uusperheestä, on jo syytä kääntyä juristin puoleen. Tällöin pelkkä mallipohjan käyttäminen ja perusasioiden ymmärtäminen ei välttämättä enää riitä, sillä avioehto vaikuttaa testamenttausvapauteen ja perintöosien suuruuteen, joten kokonaisuuden hahmottaminen on todella tärkeätä.
Avioehto, joka on laadittu ymmärtämättä sen seuraamuksia, aiheuttaa perintötilanteissa usein suurempia hankaluuksia joko leskelle tai perillisille, kuin jos olisi alunperin huomioitu myös perintöasiat.
Avioehtosopimusta voi siis myös käyttää perintösuunnitteluun ja omilla asiakkaillani tämä onkin asia, joka tulee jokaisen testamentin laatimisen yhteydessä puheeksi silloin kun tekijä on avioliitossa tai harkitsee sellaista.
Hyvin monessa tapauksessa testamentin laatimisen yhteydessä myös avio-oikeuteen tai jo tehtyyn avioehtosopimukseen on sitten ollutkin tarpeen puuttua, jotta testamentin tekijän todellinen tahto toteutuu. Tällöin avioehdon sisältö saattaa hyvin olla täysin päinvastainen alunperin suunnitellusta tai laaditusta, kun myös perintöasiat on huomioitu.
Erityisesti lapsettomien pariskuntien tai uusperheiden osalta avioehdon vaikutus perintöasioihin on suuri ja se, ketä tai mitä halutaan ensisijaisesti turvata, vaikuttaa asiakirjojen yhdistelmään ja niiden sisältöön joskus siis hyvinkin yllättävällä tavalla. Ja tällöin kannattaa siis turvautua juristin apuun.
Mutta hyvin tavanomaisen erotilanteessa voimassa olevan sopimuksen voit kyllä laatia itse, jos perintöasioilla ei siis ole itsellesi merkitystä.
Tilaa avioehtosopimus
Lue lisää
Parisuhteeseen liittyviä blogikirjoituksia
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen