Yleensä sovinto kannattaa – mutta kauanko sitä kannattaa yrittää?
Sovintoratkaisun ulkopuolelle voidaan ajautua monesta syystä. Joskus esimerkiksi kustannukset voivat nousta korkeammiksi, kun tarpeettoman pitkään yritetään saavuttaa sovintoa. On hyvä tietää, kauanko sovintoa on järkevää yrittää tai missä vaiheessa kannattaa laittaa niin sanotusti peli poikki. Koska samaa aihetta on sivuttu myös aiemmalla blogivideollani, suosittelen ensin katsomaan sen.
Tärkeintä on selvittää itsellesi mitä haluat ja miksi, ja missä menee oman sovintohalukkuutesi raja. Riitaisankin jutun keskellä kannattaa muistaa, että yleensä sopuratkaisu on kaikkien osapuolien kannalta paras ja välejä vähiten tulehduttava vaihtoehto. Lähesty vastapuolta sovintoehdotuksen kanssa, joka on hyvä laatia itsellensä optimistiseksi, muttei täysin epärealistiseksi: ehdotuksella tulisi olla mahdollisuudet menestyä, mikäli asia jää esimerkiksi tuomarin tai pesänjakajan päätettäväksi.
Mikäli otat juristin avuksi ajamaan omaa asiaasi, yritetään vielä sovintoa, vaikkakin olisit jo itse sitä ehtinyt yrittämään. Usein juristin mukaantulo saattaa lisätä sovintohalukkuutta. Tosin joskus se voi myös olla riidanhalukkuutta lisäävä tekijä. Mikäli sovintoneuvottelujen jälkeen ilmenee, että sovintoa ei tulla saavuttamaan, on riita-asiaan haettava ratkaisua sen luonteesta riippuen joko pesänjakajan toimesta tai käräjäoikeudessa.
On hyvä muistaa, että mitään aikaisempien sovintoneuvotteluiden sisältöä ei saa tuoda oikeudessa esille tai käyttää sinua vastaan. Tämä toimii turvana itsellesi.
Pesänjakajan toimesta tai tuomioistuimen valmisteluistunnossa tiedustellaan aluksi vielä sovinnon mahdollisuutta. Sovintoneuvotteluita ei ole järkevää jatkaa, jos on ilmeistä, etteivät ne johda mihinkään. Muuten kustannukset vain lisääntyvät. Jos menestymismahdollisuudet vaatimuksiisi ovat hyvät ja olet tullut sovintohalukkuutesi rajalle, eikä myöskään vastapuoli anna periksi, jätä asia pesänjakajan tai tuomarin päätettäväksi.
Olen kasannut alle muutamia kysymyksiä, joihin vastaamalla voit selvittää omaa asiaasi. Toivottavasti niistä on apua.
• Selvitä itsellesi mitä haluat, miksi ja missä oman sovintohalukkuutesi raja menee?
• Onko asiallasi riittävä taloudellinen tai jokin muu merkitys?
• Millaisia asioita haluaisit sovintoehdotukseesi? Ovatko vaatimuksesi realistisia? Mistä olet valmis tarvittaessa joustamaan?
• Millaiset menestymismahdollisuudet sinulla on?
Pyydä neuvoa omaan tapaukseesi
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. hoitotestamentista)
Ilmainen tarkistuslista - kuolinpesän selvitys ja jako
Lisää oikealle tietosi ja lähetämme sinulle ilmaisen tarkistuslistan pesänselvitystä ja perinnönjakoa varten. Lisäksi saat muuta hyödyllistä tietoa avuksesi.