
Testamentille on laissa asetettu tiukat muotomääräykset; sen tulee olla kirjallisesti laadittu ja sen tulee olla kahden esteettömän todistajan läsnäollessa allekirjoitettu. Lisäksi todistajien tulee myös itse allekirjoittaa testamentti.
Tietyissä poikkeustapauksissa on mahdollista poiketa edellämainituista muotomääräyksistä. Jotta näistä muotovaatimuksista voidaan poiketa, tulee kyseessä olla hätätila esim. sairauden tai muun pakottavan syyn vuoksi. Kyse on tällöin ns. hätätilatestamentista.
Suullinen hätätilatestamentti
Jos ei ole mahdollista laatia testamenttia kirjallisesti, voi testamentin laatia suullisesti, edellyttäen että jokin nimenomaan pakottava fyysinen tai psyykkinen syy estää laatimasta testamenttia kirjallisesti.
Testamentintekijän tulee ilmoittaa kahdelle läsnäolevalle esteettömälle todistajalle, että kyse on testamentista. Pelkkä ilmaisu, että haluaa esim. jättää pojalleen talon, ei siis riitä. Täytyy olla erittäin selvää, että kyse on juuri testamentiksi tarkoitetusta suullisesta määräyksestä. Todistajien on hyvä laatia todistamisen tueksi muistiinpanoja, erityisesti määräykseen liittyen ja minkälainen pakottava syy oli kyseessä.Lisäksi testementin tekohetkellä tulee olla läsnä sellainen este, joka estää laatimasta testamenttia kirjallisesti.
Fyysinen este voi olla kyseessä esim. jos on ollut vakavassa auto-onnettomuudessa tai on halvaantunut. Psyykkinen este taas on kyseessä silloin, jos tekijä itse on siinä luulossa, että hänen tilansa on niin hädänalainen, ettei muunlaista kuin suullista testamenttia ehditä laatia.
Suullinen hätätilatestamentti on kyseessä myös silloin, jos on laadittu valmis testamentti, mutta jokin pakottava syy estää testamentintekijää, yrityksistä huolimatta, allekirjoittamaan testamenttia. Testamentiksi laaditun asiakirjan voi tällöin suullisesti vahvistaa todistajien läsnäollessa. Todistajien läsnäolo on siis tässäkin ehdoton.
Tämä edellyttää kuitenkin, että tällainen pakkotilanne (hätätilanne) ei poistu ennen varsinaista kuolemaa. Jos testamentin allekirjoittamisen jälkeen testamentin tekijä olisikin ollut kykenevä laatimaan normaalit muotovaatimukset täyttävän testamentin, on suullisesti laadittu hätätilatestamentti pätemätön.
Kirjallinen hätätilatestamentti = holografinen testamentti
Holografiseksi testamentiksi kutsutaan sellaista testamenttia, joka on tekijän itsensä kokonaisuudessaan käsin kirjoittama ja allekirjoittama ilman todistajia. Pätevyyden edellytykset ovat siis samat kuin suullista hätätilatestamenttia koskevat, eli että läsnä on oltava jokin pakottava syy, joka estää laatimasta testamenttia normaalit muotovaatimukset täyttävänä. Toisaalta poikkeavana tekijänä on, että holografisen testamentin voi tehdä myös ilman todistajien läsnäoloa ja allekirjoituksia.
Vaikka hätätilatestamentti ei muodoltaan täyttäisikään kaikkia vaatimuksia, voi se silti saada pätevyyden, jos sitä ei moitita. Tästä huolimatta, mitä suurempi todennäköisyys perillisten keskinäisiin riitoihin on olemassa, sitä tärkeämpää on ennakoida ja laatia muotovaatimukset täyttävä testamenttii hyvissä ajoin. Ja jos se ei enää ole mahdollista, niin varmistaa viimeisen tahtonsa asianmukaisesti laaditulla uudella testamentilla, HETI kun tällainen pakottava tilanne on poistunut!
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)
Tarkempaa tietoa löydät alla olevien linkkien kautta
Blogikirjoituksia testamentiin liittyen