
Suomen lakiin ei vielä tänä päivänä ole saatu avopuolisoiden asemaa turvaavaa lakia toisen puolison kuollessa. Tällä hetkellä, jos toinen avopuolisoista kuolee, ei avoleski edelleenkään peri tätä eikä hänellä ole oikeutta pitää kuolinpesää jakamattomana hallussaan, kuten avioleskellä on. Avoleskellä ei myöskään ole avio-oikeuden tapaista oikeutta puolisonsa omaisuuteen. Tilanne on kuitenkin hieman parantunut sitten 1.4.2011 voimaan tulleen lain ansiosta (Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta).
Omaisuuden osalta kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa nimiperiaatteen mukaan. Jos omistussuhdetta ei pystytä osoittamaan, on oletuksena tällöin yhteisomistus omaisuuteen. Omaisuuteen, joka on yhteisomistuksessa tai johon on oletettu yhteisomistus, voidaan avoliiton päätyttyä toimittaa omaisuuden erottelu. Tässä avoleski ja kuolleen avopuolison perilliset voivat mm. sopia, että yhteisomistuksessa ollut asunto jää leskelle ja perilliset saavat erottelussa vastaavan arvoista avolesken omaisuutta tilalle.
Oikeuden omaisuuden erotteluun lisäksi uusi laki antaa avopuolisolle oikeuden hyvitykseen, jos hän on yhteistalouden hyväksi antamallaan panoksella auttanut toista avopuolisoa kartuttamaan tai säilyttämään tämän omaisuutta siten, että yhteistalouden purkaminen johtaisi perusteettoman edun saamiseen toisen kustannuksella. Tämän epäsuhdan puolisoiden panostuksissa ei tule olla vähäinen.
Avopuolisolla on myös harkinnanvarainen oikeus avustukseen, jos hänen toimeentulonsa avopuolison kuoleman vuoksi on heikentynyt ja avustus on tarpeen hänen toimeentulonsa turvaamiseksi. Tämä voi olla rahaa, muuta omaisuutta tai esim. määräaikainen asumisoikeus vainajan omistamaan, puolisoiden yhteisenä kotina käytettyyn asuntoon. Koska kyse on harkinnanvaraisesta oikeudesta, saattaa tämä oikeus loppupelissä olla laiha lohtu.
Tilanne on erityisen huono, jos puolisot ovat asuneet yhteistaloudessa alle 5 vuotta eikä heillä ole yhteistä tai yhteishuollossa olevaa lasta. Laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta ei tällöin koske heitä, eikä oikeutta omaisuuden erotteluun, hyvitykseen tai avustukseen ole.
Avopuoliso ei siis edelleenkään peri puolisoaan, jollei näin ole testamentilla määrätty. Avopuolisoiden testamentti on näin ehkä se parisuhteen tärkein asiakirja. Testamentilla avopuolison oikeudet voidaan turvata täysin ja säilyttää mielenrauha, että puolison asema on turvattu.
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)
Tarkempaa tietoa löydät alla olevien linkkien kautta