Valitse alta haluamasi palvelu

Avioerohakemus I-vaihe
(keinoälyn avulla)

15 €

Avioerohakemus II-vaihe
(keinoälyn avulla)

15 €

Avioeropaketti
(myös mm. ositussopimus)

247 €

AVIOEROHAKEMUKSET

I – vaiheen hakemuksella laitetaan avioero vireille.
II – vaiheen hakemuksella haetaan lopullista eroa.

Hakija ja kuultava

I – vaihe: Avioeron voi laittaa vireille kumpi tahansa puolisoista. Kun hakemus on vain yhden puolison allekirjoittama (hakija-puoliso), lähettää käräjäoikeus sen toiselle puolisolle tiedoksi (kuultava puoliso).

II – vaihe: Lopullista avioeroa voi hakea kumpi tahansa puoliso yksin. Toista puolisoa ei enää ole tarpeen kuulla vaan lopullinen avioerotuomio voidaan myöntää välittömästi.

Avioeron vireilletulo ja harkinta-aika

I – vaihe: Avioero tulee vireille silloin, kun hakemus saapuu käräjäoikeuteen. Kuuden kuukauden harkinta-aika alkaa vasta kun joko yhdessä laadittu hakemus saapuu käräjäoikeuteen, tai kun yhden puolison laatima hakemus on annettu vastapuolelle tiedoksi.

Avioeron vireilletulopäivä on samalla myös ositusperusteen syntyhetki, eli päivä, jonka mukainen molempien omaisuus luetteloidaan ositusta ja tasingon arvioimista varten.

II – vaihe: Kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen voi kumpi tahansa puolisoista hakea lopullista avioeroa yksin. Lopullista avioeroa tulee kuitenkin hakea yhden vuoden sisällä harkinta-ajan alkamisesta. Muutoin avioeroa koskeva asia raukeaa ja avioero on laitettava uudestaan vireille uudella hakemuksella.

HUOMIOITAVAA

  • Lähetä hakemus oman tai puolisosi asuinpaikkakunnan käräjäoikeuteen.
  • Jos olette I-vaiheen hakemuksessa molemmat hakijoina, alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika samalla, kun hakemus saapuu käräjäoikeuteen. Jos vain toinen teistä hakee avioeroa, eli allekirjoittaa hakemuksen, tulee hakemus antaa toiselle puolisolle tiedoksi ja hänellä on mahdollisuus antaa lausuma hakemuksen johdosta. Tällöin harkinta-aika alkaa vasta kun hakemus on annettu toiselle puolisolle tiedoksi.