
Avioehdon olemassaolo ei vaikuta tiettyihin leskelle lain mukaan kuuluviin oikeuksiin, kuten oikeuteen pitää puolisoiden yhteisenä kotina käyttämä asunto jakamattomana hallinnassaan.
Leskellä on siis avioehdosta huolimatta oikeus pitää koko jäämistö jakamattomana hallinnassaan tai vähintään kuitenkin yhteisenä kotina käytetty asunto koti-irtaimistoineen. Edellä mainittu yhteisenä kotina käytetyn asunnon pitäminen jakamattomana hallinnassaan kuitenkin edellyttää, ettei leskellä ole muuta asumiseen kelpaavaa asuntoa omistuksessaan.
Jos puolisoilla on avioehto, jolla lesken avio-oikeus on poissuljettu, voi ensin kuollut puoliso tällöin määrätä omaisuudestaan vapaasti testamentilla. Mikäli kuitenkin ensin kuolleella puolisolla ei ole rintaperillisiä eikä tämä ole testamentannut omaisuuttaan jollekin toiselle, perii leski tämän avioehdosta huolimatta. Avioehdolla on oikeastaan tässä tapauksessa vaikutusta vasta lesken kuoltua, jolloin suoritetaan pesänjako ensin kuolleen puolison toissijaisten perillisten ja lesken perillisten välillä. Avioehto vaikuttaa tällöin kummankin perittävän perillisille kuuluviin osuuksiin. Elinaikanaan leski voi siis tehdä omaisuudelleen periaatteessa mitä vain, muttei kuitenkaan testamentata perimäänsä omaisuutta. Ensin kuolleen puolison toissijaisilla perillisillä ei ole oikeutta lesken eläessä puuttua tämän tekemiin oikeustoimiin, mutta omaisuuden tahallinen hävittäminen tai luovuttaminen saattaa aiheuttaa turhia riitoja ja seuraamuksia aikanaan lesken perillisille.
Lue lisää palveluista
Avioeropaketti
Parisuhteeseen liittyviä blogikirjoituksia