
Avioehtosopimuksen solmimishetkeen saattaa liittyä tilanteita, jotka tekevät sopimuksesta pätemättömän. Puolisoiden täytyy ensinnäkin olla oikeustoimikelpoisia ja täysivaltaisia. Tämän lisäksi heidän täytyy toimia vilpittömästi.
Jos puoliso on saanut toisen allekirjoittamaan sopimuksen ja näin tehdessään toiminut vilpillisellä mielellä, ”pahat mielessä”, voi sopimus siis osoittautua pätemättömäksi. Tällainen vilpillinen mieli voi esiintyä alla olevissa tilanteissa:
- Puoliso on käyttänyt hyväkseen toisen puolison ymmärtämättömyyttä tai riippuvaisuutta itsestään ja tämä on johtanut siihen, että toinen puoliso on allekirjoittanut sopimuksen. Tämä tilanne esiintyy usein mm. ulkomaalaisen puolison kanssa tehdyissä avioehtosopimuksissa.
- Puoliso on esim. uhannut avioerolla, jos toinen puoliso ei allekirjoita sopimusta.
- Puoliso on käyttänyt petollista viettelyä ja omia etujaan ajatellen jättänyt tarkoituksella oikaisematta toisen puolison väärinymmärryksen avioehdon tekemisen seuraamuksista tai siitä, miten aviovarallisuusjärjestelmä toimii.
- Puoliso on menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti, esim käyttämällä hyväkseen toisen puolison sairauden, korkean iän, kokemattomuuden tai päihteiden vuoksi heikentynyttä käsityskykyä.
Jotta pätemättömyyteen edellä mainituissa tilanteissa voidaan sitovasti vedota, tulee puolison siis toimia vilpillisessä mielessä, eli tämän tulee jollakin tasolla olla tietoinen toisen erehdyksestä. Ei riitä, että sopimuksen pätemättömyyteen vetoava puoliso vetoaa väärinymmärrykseen, jos toinen puoliso ei ole tästä väärinymmärryksestä ollut tietoinen. Lisäksi puolison käytöksen on täytynyt johtaa siihen, että toinen puoliso on käytöksen seurauksena allekirjoittanut sopimuksen. Puolisoilla ei yleisesti ottaen ole tiedonantovelvollisuutta toisilleen avioehdon merkityksestä.
Lue lisää palveluista
Avioeropaketti
Parisuhteeseen liittyviä blogikirjoituksia
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen