
Ehkä sille, joka saa nauttia asumisesta etelän auringossa. Ei kuitenkaan aikanaan tulevilla perillisille, jotka tulevat kohtaamaan suuriakin käytännön hankaluuksia perintönsä saamisen ja vainajan käytännön asioiden hoitamisen osalta. Byrokratia ja sen aiheuttamat kustannukset muissa maissa saattavat olla suomalaiselle hämmentäviä ja harmittavia.
Perimysjärjestykseen sovellettava laki ja muun muassa lakiosaoikeus on nykyisin määräytynyt Suomen lain mukaan, kunhan perittävä ei ole ehtinyt asua ulkomailla yli 5 vuotta tai testamentilla määrännyt toisin. 17.8.2015 Suomessakin sovellettavaksi tuleva EU-perintöasetus sen sijaan muuttaa tämän. Jatkossa perimykseen sovellettava laki vaihtuu välittömästi, kun asuinpaikka vaihtuu. Suomalaisille tuttu perinne hankkia loma-asunto etelän lämmöstä ja viettää siellä Suomen pitkät ja kylmät talvet saattaa siis aiheuttaa perillisille jatkossa päänvaivaa ja taistelua paikallisten viranomaisten kanssa. Tulkinnalliseksi näet tällöin jää, kumpaan maahan perittävän henkilön asuinpaikka oli muodostunut.
Jos sovellettavaksi laiksi tulee toisen EU-valtion laki, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että koko kuolinpesä selvitetään ja jaetaan kyseisessä valtiossa. Tämä huolimatta siitä, että perittävän kaikki perilliset ovat Suomessa ja että perittävällä on omaisuutta myös Suomessa. Käytännön järjestelyiden ja aiheutuvien kustannusten osalta on selvää, että tämä ei ole perillisille miellyttävä ratkaisu. Lisäksi tämä saattaa aiheuttaa yllätyksiä perimysjärjestyksen tai lakiosaoikeuden osalta.
Viranomaiset tulevat tapauskohtaisesti ratkaisemaan perittävän asuinpaikan ja siten sovellettavaksi tulevan lain. Jos puolet vuodesta on vietetty Suomessa ja puolet ulkomailla, kansalaisuus on edelleen Suomen ja omaisuuden pääasiallinen sijainti on Suomessa, voisi tämä mahdollistaa Suomen lakien soveltamisen perimykseen. Koska tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan tapauskohtaisesti ratkaistava asia, on erityisen suositeltavaa ennen lain soveltamisen alkua (08/2015) harkita mahdollisia muita keinoja vaikuttaa itse jälkeensä sovellettavaan lakiin.
Jatkossa perimykseen sovellettavaan lakiin voi vaikuttaa asuinpaikasta poikkeavasti vain oman kansalaisuutensa perusteella ja määräämällä asiasta testamentissa. Tällöin perittävä voi määrätä, että sovellettava laki on sen EU-valtion laki, jonka kansalainen perittävä on ollut joko määräyksen tekohetkellä tai kuolinhetkellään.
Jos sovellettava laki, joka perustuu kansalaisuuteen, ei myöskään miellytä, on vielä ennen elokuuta 2015 mahdollisuus pätevästi määrätä sovellettavasta laista asuinpaikka- ja kansalaisuus-edellytyksestä poikkeavasti. Tämä vaihtoehto on ehkä merkittävin niille, joilla on kytköksiä useampaan maahan, ja se voidaan tehdä vain testamentin muotovaatimukset täyttävällä asiakirjalla.
Näin ollen elokuusta 2015 alkaen sovellettava laki ratkaistaan joko asuinpaikan tai testamentissa olevan kansalaisuuteen perustuvan lainvalintamääräyksen perusteella. Jos asiasta kuitenkin tehdään nyt määräys, säilyy se voimassa myös jatkossa.
Vaikka asetus saattaa hämmentää, suututtaa ja aiheuttaa lisätyötä perillisille, tulee se kuitenkin selkeyttämään sellaisten perintöasioiden hoitamista, joilla on liittymiä useampaan kuin yhteen jäsenvaltioon. Asetuksen myötä otetaan näet käyttöön Eurooppalainen perintötodistus, jolla voidaan todistaa kuolinpesän osakkuus tai perinnönsaajan oikeus tiettyyn omaisuuteen toisessa EU-maassa. Tämä helpottaa asioiden hoitamista jatkossa.
Huomioitavaa on, etteivät verotukseen liittyvät asiat kuitenkaan kuulu uuden EU-perintöasetuksen piiriin. Perintöverotus pysyy siis ennallaan. Samaten on syytä huomioida, että nyt kyseessä olevaa asetusta sovelletaan vain EU-alueella sijaitsevaan omaisuuteen. Jos omaisuutta on EU-alueen ulkopuolella, ei asetusta voida soveltaa sellaiseen omaisuuteen.
Lue lisää
7 päivän haaste:
Osallistu ilmaiseen 7 päivän haasteeseen (sisältää ilmaisen mallipohjan mm. testamentista)
Tarkempaa tietoa löydät alla olevien linkkien kautta